Wykonanie
Ten przepis na
wafelki mam już od bardzo, bardzo dawna. Początkowo dodawałam do nich
olejek migdałowy, aż pewno razu zabrakło
migdałowego i zrobiłam
rumowe, które tak mi zasmakowały, że
potem nie było opcji na inny smak. Pamiętam, że robiłam je nawet z 4 porcji, bo znikały w zastraszającym tempie :) Najlepiej jednak takie
wafelki zrobić z podwójnej porcji, gdyż zazwyczaj
mleko w proszku ma 400g i nie trzeba się bawić w odważanie i odmierzanie :) Jeśli chodzi o smak, to można pozostawić
kakaowy lub dowolnie zmodyfikować poprzez dodanie ulubionego smaku
olejku.
Składniki:120g
margaryny lub
masła1 szklanka
cukru½ szklanki
wody3 łyżki
kakao200g
mleka w proszkuOk. ½ Aromatu np.
rumowego (lub więcej) lub 25ml
Rumu1 – 2 opakowania suchych
wafli najlepiej prostokątnych lub kwadratowychTłuszcz,
cukier,
wodę i
kakao razem zagotowujemy w garnku, po czym studzimy. Do zimnej masy dodajemy po trochu
mleko w proszku i mieszamy, by nie było grudek. Na koniec dodajemy
aromat rumowy lub
rum i jeszcze raz dobrze mieszamy. Najlepiej skosztować, czy ilość aromatu jest odpowiednia.Gotowym kremem przekładamy
wafle. Ilość warstw zależy od indywidualnego uznania. Przełożone
wafle przykrywamy folią lub papierem, przyciskamy czymś ciężkim i większym od powierzchni
wafli np. deską lub taboretem.
Wafle pozostawiamy tak na kilka godzin(najlepiej od wieczora do rana), po czym kroimy
ostrym nożem.
Wafelki najlepiej zapakować w folię spożywczą lub do foliowego woreczka, by na dłużej zachowały świeżość.
R E K L A M A