ßßß Cookit - przepis na Wafelki kakaowo – rumowe

Wafelki kakaowo – rumowe

nazwa

Wykonanie

Ten przepis na wafelki mam już od bardzo, bardzo dawna. Początkowo dodawałam do nich olejek migdałowy, aż pewno razu zabrakło migdałowego i zrobiłam rumowe, które tak mi zasmakowały, że potem nie było opcji na inny smak. Pamiętam, że robiłam je nawet z 4 porcji, bo znikały w zastraszającym tempie :) Najlepiej jednak takie wafelki zrobić z podwójnej porcji, gdyż zazwyczaj mleko w proszku ma 400g i nie trzeba się bawić w odważanie i odmierzanie :) Jeśli chodzi o smak, to można pozostawić kakaowy lub dowolnie zmodyfikować poprzez dodanie ulubionego smaku olejku.
Składniki:
120g margaryny lub masła
1 szklanka cukru
½ szklanki wody
3 łyżki kakao
200g mleka w proszku
Ok. ½ Aromatu np. rumowego (lub więcej) lub 25ml Rumu
1 – 2 opakowania suchych wafli najlepiej prostokątnych lub kwadratowych
Tłuszcz, cukier, wodę i kakao razem zagotowujemy w garnku, po czym studzimy. Do zimnej masy dodajemy po trochu mleko w proszku i mieszamy, by nie było grudek. Na koniec dodajemy aromat rumowy lub rum i jeszcze raz dobrze mieszamy. Najlepiej skosztować, czy ilość aromatu jest odpowiednia.
Gotowym kremem przekładamy wafle. Ilość warstw zależy od indywidualnego uznania. Przełożone wafle przykrywamy folią lub papierem, przyciskamy czymś ciężkim i większym od powierzchni wafli np. deską lub taboretem. Wafle pozostawiamy tak na kilka godzin
(najlepiej od wieczora do rana), po czym kroimy ostrym nożem.
Wafelki najlepiej zapakować w folię spożywczą lub do foliowego woreczka, by na dłużej zachowały świeżość.
R E K L A M A
Źródło:http://smakowyraj.blogspot.com/2014/06/wafelki-kakaowo-rumowe.html