Wykonanie
Małe
piwo, czyli
galaretka z
bitą śmietaną i
owocami. Deser bardzo prosty, a jednocześnie smaczny. Jeśli macie
owoce i nie wiecie co z nich zrobić, polecam zalać je
galaretką. W ten sposób
owoce na dłużej utrzymują świeżość, a zawsze można zrobić deser na kilka dni :) Ja właśnie tak zrobiłam ostatnio, podczas pobytu w Niemczech, gdy się okazało, że mam dość sporo
owoców, które trzeba szybko zużyć, a jako że było mało miejsca w lodówce, deser zrobiłam w kuflach, które zajęły mniej miejsca niż zajmują miseczki .
Składniki:2
galaretki o ulubionym smakuOk. 70dag (lub więcej) różnych
owoców (u mnie
truskawki,
brzoskwinie,
banany i różowe
winogrona)*200ml
śmietany kremówki**1 łyżeczka
cukru waniliowego* Przy doborze
owoców pamiętajcie, że świeży
ananas i
kiwi powodują, że
galaretka nie chce stężeć, dlatego nie zalewamy ich płynną
galaretką, a dodajemy do deserów z stężałą
galaretką, którą kroimy w kostki.**
śmietanę możecie zastąpić
jogurtem naturalnymGalaretki rozpuszczamy w wrzątku(gdy jest zimno w litrze
wody, a latem w 800ml, gdyż pod wpływem ciepła,
galaretka nie chce tężeć) i pozostawiamy do wystygnięcia.
Owoce myjemy, obieramy i kroimy w drobniejsze kawałki prosto do kufli, szklanek lub pucharków i tak
owoc za
owocem, aż naczynia będą pełne pod sam wierzch :)Gdy
galaretka będzie zimna, powoli zalewamy nią deser i pozostawiamy w lodowce do czasu, gdy stężeje.Bezpośrednio przed podaniem deseru, ubijamy na sztywno
śmietanę kremówkę z
cukrem waniliowym, a następnie robimy z niej kleksy na galaretkach.
R E K L A M A