ßßß Cookit - przepis na Marynowana papryka

Marynowana papryka

nazwa

Wykonanie

Papryka marynowana ze słoja idealnie się sprawdza na różnego rodzaju imprezy, zwłaszcza te zakrapiane, a także jako dodatek do sałatek, kanapek etc.
Składniki:
Około 2 kg papryki
Zalewa:
2 ½ litra wody
2 łyżki cukru
2 łyżeczki soli
½ litra octu 10%
Do każde słoja dodajemy:
Plasterek cebuli
Gorczycę
Ziele angielskie
Jeśli ktoś lubi można jeszcze dodać do każdego słoja niewielki kawałek papryki chili lub czosnku.
Paprykę kroimy w plasterki lub ząbki (ja pokroiłam w podłużne pasy, które można przed podaniem pokroić według uznania). Paprykę wkładamy do słojów, dodajemy cebulę, gorczycę, ziele angielskie i ewentualnie chili lub czosnek.
Wszystkie składniki zalewy razem zagotowujemy. Gorącą zalewą uzupełniamy do pełna słoje, szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy około 5 – 7 minut.
Po pasteryzacji słoje pozostawiamy na około godzinę w garnku do pasteryzacji, by lekko przestygły.
R E K L A M A
Źródło:http://smakowyraj.blogspot.com/2014/10/marynowana-papryka.html