Wykonanie
Kolejny pomysł na to, co można zrobić z
ciastem marchewkowym. Na początku zrobiłam standardowe ciasto
marchewkowe oblane lukrem. Później przyszedł czas na tort
pomarańczowo –
śmietankowy, a po torcie stwierdziłam, że
czemu nie zrobić ciasta o takim samym składzie :) Muszę przyznać, że bardzo spodobały mi się te
marchewkowe wypieki i kto wie, może wkrótce zaskoczę Was kolejnym sposobem na
marchewkowe ciasto :)
Ciasto
marchewkowe:2 szklanki
marchewki, startej na drobnych oczkach¾ kostki
margaryny1 ½ szklanki
cukru1 duży
cukier waniliowy4
jajka2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżeczki
sody2 szklanki
mąkiKrem śmietankowy:800ml
śmietany kremówki 30%4 ½ łyżeczki
żelatyny2 łyżeczki
cukru waniliowegoWarstwa pomarańczowa:Duży
dżem pomarańczowy (400 – 500g)3 łyżeczki
żelatynyDekoracja:1 łyżka gorzkiego
kakao1 łyżka słodkiego
kakaoKawałek kandyzowanej skórki z
pomarańczy**Jeśli nie macie kandyzowanej
skórki pomarańczowej, możecie sparzoną skórkę z jednej
pomarańczy zalać około ¾ szklanki
wody, wsypać 3 łyżki
cukru i gotować pod przykryciem około 5 minut na wolnym ogniu, po czym pozostawić do ostygnięcia.
Margarynę roztapiamy, po czym dodajemy do niej
cukier,
cukier waniliowy i
jajka. Całość ucieramy, a następnie dodajemy do niej
proszek do pieczenia,
sodę,
mąkę i ponownie ucieramy. Na koniec dodajemy startą na drobnych oczkach
marchewkę i jeszcze raz mieszamy.Gotową masę wylewamy do średniej wielkości blaszki wyłożonej pergaminem.Ciasto wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180°C, około 50 minut.Po upieczeniu ciasto pozostawiamy na około 10 minut w wyłączonym piekarniku, po czym wyjmujemy i studzimy.Wystudzone ciasto kroimy poziomo na 2 warstwy, mniej więcej jednakowej grubości.Każdą porcję
żelatyny wsypujemy do osobnego kubka, zalewamy niewielką ilością przegotowanej zimnej lub letniej
wody (w proporcji na 1 łyżeczkę
żelatyny na 1 łyżkę
wody), mieszamy i pozostawiamy na koło 3 – 5 minut, by napęczniała.W pierwszej kolejności bierzemy w użytek
żelatynę przeznaczoną do
dżemu. Wkładamy ją do garnuszka z gorącą
wodą i mieszamy tak długo, aż się całkowicie rozpuści. Następnie dodajemy do niej około łyżeczki
dżemu i mieszamy, by się rozpuścił. Po czym dodajemy jeszcze około dwóch łyżeczek i rozpuszczamy. Resztę
dżemu przekładamy do osobnego pojemnika, a następnie dodajemy do niego rozpuszczoną mieszaninę
dżemu z
żelatyną i całość dobrze mieszamy łyżką. Gotową masę
pomarańczowo – galaretową nakładamy na obie warstwy ciasta, przy czym na spód dajemy 2/3 masy, a na wierzch 1/3, po czym pozostawiamy, by stwardniała. Uwaga: nie układamy warstw jednej na drugą.
Żelatynę przeznaczoną do kremu wkładamy do garnuszka z gorącą
wodą, by się rozpuściła. Gdy będzie płynna dolewamy około 50 – 70 ml
śmietany (z 800ml), jeszcze raz mieszamy, po czym pozostawiamy na chwilę kubek w wodzie. W tym czasie ubijamy resztę
śmietany z
cukrem waniliowym. Kubek z
żelatyną wyjmujemy z
wody. Gdy
śmietana będzie już prawie ubita, dodajemy do niej rozpuszczoną, płynną
żelatynę, w temperaturze ciała (zbyt zimna
żelatyna zrobi nam kłaczki w
śmietanie, a zbyt ciepła sprawi, że
śmietana się rozpłynie).Ubitą
śmietaną przekładamy warstwy ciasta, posmarowane uprzednio
dżemem. Na pierwszą warstwę dajemy (podobnie jak przy
dżemie) 2/3 masy śmietankowej, po czym przykrywamy następną warstwą ciast i cieniutko smarujemy wierzch, przy czym pozostawiamy około 2 – 3 łyżek
śmietanki, by zrobić na górze
ciastek maleńkie gwiazdki.Na tym etapie możemy ciasto podzielić na kawałki, tzn. przy pomocy noża robimy delikatne rysy (poziome i pionowe) na warstwie śmietankowej.Gorzkie i słodkie
kakao mieszamy razem, a następnie prószymy nim ciasto za pomocą sita.Resztę ubitej
śmietany mieszamy łyżką i przekładamy do szprycy lub mocnego woreczka i robimy na cieście gwiazdki.Na koniec ciasto ozdabiamy pokrojoną w słupki kandyzowaną skórką z
pomarańczy.Gotowe ciasto pozostawiamy w zimnym miejscu, na co najmniej godzinę, by nabrało właściwej konsystencji.
R E K L A M A