Wykonanie
Przed nami okres komunii i z pewnością każda mama pragnie zaprezentować się jak najlepiej. Dziś publikuję wspaniałe ciasto o smaku
miętowym. Orzeźwiający smak
mięty delikatnie łagodzi
słodycz ciasta nadając oryginalny smak.
Ciasto:1 kostka
margaryny1,5 szklanki
cukru3 łyżki
kakao1
cukier waniliowy4
jaja1,5 szklanki
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczeniaMargarynę roztopić i do ciepłej dodać
cukier i
kakao, następnie dodajemy 5 łyżek
wody i studzimy. Do wystudzonego płynu dodajemy 4
żółtka,
mąkę z
proszkiem do pieczenia i mieszamy.Z
białek ubijamy pianę i lekko mieszamy z
ciastem, a następnie przekładamy do natłuszczonej formy i pieczemy ok. 25 minut w 160 st.C. Po upieczeniu i wystudzeniu przecinamy na 2 blaty.Masa:1/2 litra
śmietany kremówki4 łyżeczki
żelatyny1 opakowanie landrynek
miętowych1 podwójne opakowanie
pomarańczowych delicjiLandrynki rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej
wody ciągle mieszając, a gdy się rozpuszczą odstawiamy do wystygnięcia.
Zelatynę również rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej
wody i również studzimy.
Śmietanę ubijamy, dodajemy
syrop z landrynek i
żelatynę.Składamy:Ciasto ciemne-1/2 masy miętowej-delicje jedna obok drugiej
czekoladą do dołu-druga część masy- ciasto ciemne wierzch polać polewą.