ßßß Cookit - przepis na Śląskie ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką, czyli kołacz

Śląskie ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką, czyli kołacz

nazwa

Wykonanie

Kołacz (a na Śląsku „kołocz”), czyli ciasto, placek drożdżowy z kruszonką (na Śląsku nazywaną „posypką”) jest jednym z najpopularniejszych ciast w moim regionie. Niestety sezon na rabarbar nie trwa cały rok, dlatego, gdy jest trzeba z tego korzystać :)
Przepis na ciasto drożdżowe jest uniwersalny, a więc możecie go stosować do różnych owoców, marmolad, budyniu lub upiec go z samą kruszonką. Oczywiście najlepiej smakuje jeszcze świeże, ale jeśli dbacie o żołądek to poczekajcie z konsumpcją troszeczkę :)
Ciasto drożdżowe:
5 dag drożdży (+ 1 łyżeczka cukru)
100g cukru
½ szklanki mleka
1 szklanka wody
1/3 szklanki oleju
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 jajko
2 żółtka
1 łyżeczka soli
4 ½ szklanki mąki
Kruszonka, posypka:
75g margaryny
75g masła
3 żółtka
½ szklanki cukru
3 łyżeczki cukru waniliowego
2 szklanki mąki
Dodatkowo:
Margaryna do wysmarowania formy
800 – 1000g rabarbaru
Mleko lekko podgrzewamy, by było lekko ciepłe, ale nie gorące (zbyt ciepłe może sparzyć drożdże, które wówczas nie wyrosną), a następnie dodajemy do niego drożdże i łyżeczkę cukru. Całość mieszamy i pozostawiamy na chwilę do wyrośnięcia.
Do dużej miski wsypujemy 4 szklanki mąki, cukier, cukier waniliowy i sól. W sypkich składnikach robimy dołek, do którego dodajemy wyrośnięte drożdże, olej, wodę, jajko i żółtka. Całość razem dobrze mieszamy widelcem lub szpatułką, a następnie przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia.
Margarynę i masło rozpuszczamy, dodajemy do niej cukier, cukier waniliowy i żółtka, mieszamy, a następnie dosypujemy mąkę i wyrabiamy kruszonkę na jednolitą masę.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe jeszcze raz mieszamy dodając resztę mąki, a następnie przekładamy na średniej wielkości blaszkę, wysmarowaną margaryną.
Obrany rabarbar kroimy w kawałki około 2cm długości i układamy na cieście. Gdy całość mamy ułożoną, rozprowadzamy rękoma posypkę. Na koniec pozostawiamy ciasto na około 20 – 30 minut, by lekko podrosło.
Ciasto drożdżowe z rabarbarem pieczemy na środkowym poziomie piekarnika około 15 minut w temperaturze 200°C, a następnie 35minut w 180°C .
Zimny kołacz można posypać cukrem pudrem, lecz najlepiej zrobić to przed podaniem ciasta na stół, wówczas mamy pewność, że sok i wilgoć z ciasta nie rozpuszczą cukru.
R E K L A M A
Źródło:http://smakowyraj.blogspot.com/2013/05/slaskie-ciasto-drozdzowe-z-rabarbarem-i.html