ßßß Cookit - przepis na Ananasowa kopa bez pieczenia

Ananasowa kopa bez pieczenia

nazwa

Wykonanie

Kopę z ananasem zrobiłam niedawno. Zostało mi trochę biszkoptu, więc scaliłam wszystko razem i tak to powstało :) Polecam jeśli uwielbiacie ananasa, bakalie i bitą śmietanę :)
Oczywiście możecie poza ananasem dodać też inne owoce, jakie w danej chwili macie :)
Zobaczcie również Kopę Pszczyńską, która jest pierwowzorem kopy ananasowej :)
Składniki:
200g biszkoptów (lub pokruszonego biszkoptu)
1 szklanka rumu lub innego alkoholu np. wódki
½ szklanki rodzynek
1 szklanka różnych bakalii (orzechów, migdałów, fig, śliwek, moreli, etc.)
1 duża puszka ananasa
500ml śmietany kremówki
2 śmietan-fixy
1 łyżeczka cukru waniliowego
Polewa:
40g czekolady
25ml mleka
Rodzynki i pozostałe owoce kandyzowane parzymy i wkładamy do słoika, razem z posiekanymi migdałami i innymi orzechami. Całość zalewamy alkoholem, szczelnie zakręcamy słój i pozostawiamy tak na co najmniej godzinę, a najlepiej przygotować taką mieszankę dzień wcześniej. Wtedy bakalie dużo lepiej przejdą alkoholem.
Biszkopty kroimy w kawałki około centymetrowej wielkości i umieszczamy w misce lub innym naczyniu. Następnie dodajemy zamoczone bakalie razem z alkoholem, który ma wsiąknąć w biszkopty oraz ananasa pokrojonego w kawałki, przy czym pozostawiamy około 2 – 3 plastry na wierzch kopy, resztę kroimy i dodajemy do środka ciasta. (Jeśli biszkopty są bardzo suche, można je skropić syropem z ananasa). Całość mieszamy, a następnie wykładamy około 1/3 na talerz lub półmisek.
Śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym i śmietanfixami, po czym smarujemy niewielką ilością pierwszą warstwę kopy, przekładamy kolejną warstwą biszkoptów z bakaliami i tak, aż nam składników zabraknie. Pamiętajcie o tym, by większą część śmietany pozostawić na wierzch kopy.
Górną warstwę smarujemy śmietaną, a następnie wbijamy w nią kawałki ananasa.
Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i wrzucamy do rondelka, zalewamy mlekiem i gotujemy, cały czas mieszając do chwili, gdy czekolada się rozpuści, zagotuje i lekko zgęstnieje. Całość powinna zająć około 5 minut. Następnie pozostawiamy na chwilę (kilka minut), by lekko przestygła tzn. miała temperaturę ciała (gorąca czekolada może nam rozpuścić śmietanę) i polewamy nią wierzch kopy.
Gotową kopę pozostawiamy na co najmniej godzinę w lodówce lub innym zimnym miejscu, by nabrała ładnej konsystencji :)
R E K L A M A
Źródło:http://smakowyraj.blogspot.com/2013/04/ananasowa-kopa-bez-pieczenia.html