Wykonanie
Kopa jest idealnym
ciastem na lato, szczególnie dla osób które upał zniechęca do pieczenia ciast. Przepis wzięłam z głowy, a inspirację zaczerpnęłam od cioci mojego Narzeczonego, która robi świetne
kopy :) Mój przepis jest bardzo elastyczny, więc można go dowolnie modyfikować :)Składniki:200g
biszkoptów (lub pokruszonego
biszkoptu)1 szklanka
alkoholu (np.
wódki lub
owocowego likieru)½ szklanki
rodzynek1 szklanka różnych
bakalii (
orzechów,
migdałów, fig,
śliwek,
moreli, etc.)Około 1kg różnych, ulubionych
owoców600ml
śmietany kremówki3
śmietan-fixy1 łyżeczka
cukru waniliowegoDo ozdoby:Prażone
płatki migdałowe i kolorowa posypka
Biszkopty kroimy w kawałki około centymetrowej wielkości i zalewamy
alkoholem. Dodajemy
rodzynki,
bakalie i pokrojone w kawałeczki
owoce.
Następnie ubijemy
śmietanę z
cukrem waniliowym i
śmietan-fixami. Połowę ubitej
śmietany dodajemy do reszty składników. Całość mieszamy i przekładamy na talerz lub półmisek.
Następnie ozdabiamy resztą
śmietany,
owocami,
płatkami migdałowymi i kolorową posypką. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na około 2 godziny przed podaniem.
R E K L A M A>