Wykonanie

Większość ciast z
rabarbarem można piec tylko wtedy, gdy jest na niego sezon, gdyż konieczne jest użycie świeżego
owocu. Pleśniak można upiec o dowolnej
porze roku, gdyż możemy użyć zamrożonego
rabarbaru. Wiem, że nie można go spotkać w sklepach, ale można kupić surowy, umyć, obrać, pokroić na kawałki i zamrozić. Po wyjęciu z zamrażalnika pozostawić na godzinę lub dwie, posypać
cukrem i pozostawić, by puścił sok. Na pewno każdy będzie zaskoczony, gdy zimą uraczymy go takim pysznym kawałkiem ciasta :)



Ciasto:3 ½ szklanki
mąki1 szklanka
cukru2 łyżeczki
proszku do pieczenia5
żółtek250g
masła lub
margarynyMasa rabarbarowa:1kg obranego
rabarbaru (około 1,2 kg całego)1 szklanka
cukru2 budynie
waniliowe lub
śmietankowe (bez
cukru)Masa bezowa:5
białek¾ szklanki
cukru1 łyżka
mąki ziemniaczanej lub budyniu (w proszku)
Rabarbar obieramy, kroimy na małe kawałki (około 1 cm), a następnie zasypujemy
cukrem, przykrywamy i odstawiamy na około 6 godzin, by puścił sok (niestety tego czasu nie da się skrócić, w innym przypadku sok z
rabarbaru wyjdzie podczas pieczenia i ciasto będzie miało brzydką, rozlatującą konsystencję).Godzinę przed upływem czasu potrzebnego dla
rabarbaru zarabiamy ciasto.
Mąkę,
cukier i
proszek do pieczenia wsypujemy do misy, dodajemy
żółtka, pokrojony w kostkę tłuszcz i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części: 2/3 i 1/3. Mniejszą część ciasta, wkładamy do woreczka, a następnie do zamrażalnika.Średniej wielkości blaszkę (około 23x34cm) wykładamy papierem do pieczenia, po czym dno wylepiamy
ciastem.Następnie odlewamy sok z
rabarbaru, którego ma być 600ml, jeśli jest mniej, uzupełniamy go
wodą. Odlewamy pół szklanki soku i rozpuszczamy w nim dwa budynie. Resztę soku zagotowujemy, wlewamy do niego rozpuszczone budynie i mieszamy, do zagotowania. Gdy
budyń jest gotowy, zdejmujemy go z ognia, dodajemy do niego
rabarbar i jeszcze raz mieszamy. Gotową masę przekładamy na ciasto, wyrównujemy i wkładamy do piekarnika.Ciasto pieczemy około 20 minut w 180 ⁰ C.Po upływie 10 minut ubijamy
białka na sztywno, a następnie dodajemy do nich
cukier i miksujemy jeszcze około 5 minut. Na koniec dodajemy łyżkę
mąki ziemniaczanej lub budyniowego proszku.Ciasto wyjmujemy z piekarnika, rozsmarowujemy na nim równomiernie
bezę, po czym na wierzch trzemy na grubych oczkach tarki resztę ciasta. Ciasto wkładamy jeszcze raz do piekarnika i pieczemy jeszcze przez około 25 minut w 180 ⁰ C.Upieczone i wystudzone ciasto można przed podaniem posypać
cukrem pudrem.

R E K L A M A