ßßß
Szukałam ostatnio szybkiego i prostego sposobu na ciasto z truskawkami, tak by owoce pozostały świeże (takie są według mnie najsmaczniejsze), no i wykombinowałam takie właśnie ciasto, które może nie jest jakimś epokowym odkryciem, ale smakuje wyśmienicie :)
Biszkopt:4 jajka1 szklanka cukru1 szklanka maki1 łyżka kakaoNadzienie:750ml śmietany kremówki 30%2 łyżeczki cukru waniliowego1 – 2 łyżki cukru pudru3 śmietan – fixy½ tabliczki czekolady np. deserowej½ kg truskawekBiałka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywna pianę, dodajemy cukier, a następnie żółtka i miksujemy na wysokich obrotach miksera przez około 5 minut. Na koniec zmniejszamy obroty na najmniejsze i dodajmy po trochu przesianą mąkę z kakao. Gotową masę wylewamy na tortownicę o średnicy 26cm wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną pergaminem.Biszkopt pieczemy w 180 ⁰ C przez około 25 – 30 minut, w zależności od piekarnika można wydłużyć lub skrócić czas pieczenia.Truskawki obieramy z szypułek, myjemy, osuszamy i wkładamy do lodówki, by je schłodzić.Po upieczeniu i wystudzeniu, biszkopt wyjmujemy z formy i przekrawamy na dwa blaty. Pierwszy blat ciasta wkładamy do zamkniętej tortownicy lub pozostawiamy na spodzie z tortownicy i spinamy specjalną obręczą do tortów. Jeśli ciasto jest bardzo suche można go lekko skropić zimną przegotowaną wodą.Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy razem cukrem pudrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy śmietan – fixy. Gdy śmietana jest już dobrze ubita, smarujemy nią spód biszkoptu, układamy na niej całe, wystudzone truskawki, przykrywamy je śmietaną (pozostawiając około 3 łyżek śmietany, do posmarowania wierzchu ciasta) i następnym blatem ciasta.Wierzch ciasta smarujemy cienko bitą śmietaną, a następnie posypujemy czekoladą startą na grubych oczkach. Tort przechowujemy cały czas w lodówce. Najlepiej zrobić go dzień wcześniej, by lepiej się kroił.
Ciasto po wierzchu można ozdobić truskawkami.
R E K L A M A