ßßß
Moja babcia robiła takie drożdżowe maluśkie bułeczki wielkości kopytek i zalewała je sosem z miodem, orzechami, rodzynkami i mielonym makiem. Po latach wróciłam do tego przepisu używając produktów firmy,, Sante" :) To dzięki tym produktom mogłam odnaleźć smak, wspomnienie i tradycje moich przodków.
składnikiMasa makowa:25 dag maku,miód,wanilia,Otręby żytnie firmy ,, Sante "orzechymigdałyrodzynkimlekoCiasto:30-35 dag mąki,Zarodki pszenne firmy ,, Sante "sól,1 jajo,3/4 szklanki wody lub mleka,3 dag masła lub margaryny.drożdżePrzygotowaniedrożdże rozpuścić w letnim mleku z odrobina cukru
dodać jajko
i odrobinę soli morskiej
Zarodki pszenne firmy ,, Sante "http://sante.pl/p63/zarodki-pszenne-stabilizowane-150g?szukana-fraza=zarodki%20pszenne#prod63mieszamy z drożdżami, solą, mąką i masłem



Wyrabiamy ciasto i odstawiamy na ok 30 minut do wyrośnięcia
Zagnieść ciasto, rozwałkować podsypując mąką, pokroić kluski jak kopytka


Upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 20 min. Najlepiej sprawdzać stan zarumienienia.SOS czyli masa makowaMak sparzyć ( ja dodałam już gotowy ) i trzymać na ogniu pod przykryciem tak długo, aż da się rozcierać w palcach.Odcedzić przez gęste sito, dokładnie osączyć, zemleć w maszynce z gęstą siatką.Dodać do smaku masło
rodzynki i migdały
Otręby żytnie firmy ,, Sante "http://sante.pl/p61/otreby-zytnie-150g

Wymieszać
dodać orzechy ( ja potłukłam je wałkiem )
Następnie trzymając wszystko na ogniu dodać mleczko, miód

Podgotowywać do rozpuszczenia miodu i połączenia się wszystkich składników.
Następnie bułeczki ułożyć na dnie szklanego naczynia
wylewając na nie gorący sos, tak by mogły nasiąknąć całym aromatem

Podawać na zimno lub gorąco.
SMACZNEGO :)