Bez w ogródko już przekwita, ale udało mi się w uroku jego kwiecia zjeść z mężusiem kolacje, którą przygotowałam na wieczorna chwile .składniki:1 nieduży ogórek2 małe pomidory1 mała cebula4-6 czarnych oliwek (można bez, ja ich nie miałam)plastry sera fetaoliwa z oliwekocet winny lub bazylikomsólpieprzprzyrządzanie:Cebulę kroję w cienkie krążki, układam na półmisku i skrapiam delikatnie octem winnym lub bazylikom. W ten sposób cebula kruszeje, jest łatwiejsza do strawienia. Dokładam pomidory i obrany ogórek pokrojony w plasterki. Wszystkie warzywa przyprawiam solą i pieprzem, a następnie układam na nie plasterki fety. Sałatkę grecką koniecznie doprawiam oliwą z oliwek i octem lub bazylikom według indywidualnych potrzeb. Do tego lubię białe pieczywo z lampka czerwonego wina, mężuś uwielbia z ciemnym piwkiem.