Wykonanie
kolejna moja propozycja na wykorzystanie smalczyku roślinnego smakowita pajda.smakowita pajda zaskoczyła mnie smakiem i łatwością z jaką można ja rozsmarować na
chlebie.składniki:spód:1 czubata szklanka
mąki1 łyżeczka
sody2 łyżki
jogurtu naturalnego2 łyżki smalczyku smakowita pajdanadzienie
cebulowe:1 łyżka
oleju3
cebule1 duże kwaśne
jabłko1 łyżka
octu mirabelkowego ( może być
jabłkowy :))1 łyżeczka
cukrusól pieprz do smaku1 łyżeczka
estragonu1 łyżka smalczyku smakowita pajdakilka łyżek
wodyze składników na spód zagnieść ciasto, rozwałkować na ok 5mm, zawinąć brzegi , przełożyć na blachę, podpiec przez ok 10 minut w temp 160 stopni.
cebule pokroić w piórka, zezłocić na
oleju. dodać pokrojone w kostkę obrane
jabłko, dodać
cukier,
ocet, podlać kilkoma łyżkami
wody. dusić kilka minut aż wszystko zmięknie. dodać smalczyk roślinny,
estragon. doprawić
sola i
pieprzem.przełożyć na podpieczony spód i zapiec jeszcze ok 10 minut.smakuje dobrze na ciepło jak i na zimno :)
przepis bierze udział w zabawie “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", której sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda