Wykonanie
Kiedy zobaczyłam jeden z przepisów Gordona Ramsay'a na naleśniki z
ziemniakami, w pierwszej chwili popukała się w czoło. To mniej więcej tak jakby frytki przegryzać
bułką (Irlandczycy tak robią!). Ostatnio natomiast przepadam za indyjskimi
smakami, a
imbir,
papryczka chilli i
kurkuma bądź
curry na stałe zagościły w mojej kuchni. Postanowiła, więc zaufać Gordonowi i rozkoszować się indyjską kuchnią, przygotowując te naleśniki :)Potrawa ta jest połączeniem śniadania i lunchu, ale ja zrobiłam ją na obiad. Ten pikantny, aromatyczny i pyszny brunch możecie zrobić na dwa sposoby (wypróbowałam!). Jednym z nich jest usmażenie świeżutkich pikantnych naleśników, a później zrobienie do nich farszu. Natomiast drugi sposób pozwala na wykorzystanie standardowych naleśników (bez dodatków), które może zostały Wam ze śniadania i dorobienie do niego pikantnego farszu :)
Składniki:10 naleśników (przepis)4 duże
cebule8 dużych ugotowanych
ziemniaków2 łyżeczka
kurkumysólświeżo mielony
pieprz1 łyżeczki
cukrunatka pietruszki, posiekana
oliwa z oliwekdo farszu lub dodać do podstawowego przepisu na naleśnik i:7-8cm kawałek
imbiru1
papryczka chilli2 ząbki
czosnkułyżeczka nasion kuminu (użyłam
przyprawy w proszku)
oliwa z oliwekPrzygotowanie:Pikantne naleśniki + farsz Na dużej i suchej patelni podsmaż nasiona kuminu (aż zacznie intensywnie pachnieć), następnie wlej 2 łyżki
oliwy, a następnie pokrojone drobno
imbir,
chilli i
czosnek. Smaż przez około 2-3 minuty. Całą zawartość patelni przełóż do miski, w której następnie przygotuj ciasto naleśnikowe (przepis tutaj). Gładkie ciasto naleśnikowe z pikantnymi dodatkami zamieszaj jeszcze raz przed smażeniem, a następnie wylewaj na patelni lekko posmarowaną
oliwą. Smaż obustronnie do zarumienienia.Na drugiej patelni wlej 2 łyżki
oliwy i podsmaż na niej
cebule pokrojoną w
pióra. Jak
cebula się zeszkli, dodaj 2 łyżeczki
kurkumy i wymieszaj, aby cała
cebula się zabarwiła. Dodaj pokrojone w kostkę ugotowane
ziemniaki i smaż prze kilka minut, mieszając aby również się zabarwiły. Zdejmij z ognia i pozostaw na chwilkę do wystygnięcia (w tym czasie smaki się 'przegryzą').Farsz nakładaj na pikantne naleśniki i zawiń je dość ciasno w rulon. Możesz pokroić na połówki i podawać.Zwykłe naleśniki + farszNa dużej i suchej patelni podsmaż nasiona kuminu (aż zacznie intensywnie pachnieć), następnie wlej 2 łyżki
oliwy, a następnie pokrojone drobno
imbir,
chilli i
czosnek. Smaż przez około 2-3 minuty. Całą zawartość patelni przełóż do miseczki. Na tę samą patelnię dolej kolejne 2 łyżki
oliwy i podsmaż na niej
cebule pokrojoną w
pióra. Jak
cebula się zeszkli, dodaj 2 łyżeczki
kurkumy i wymieszaj, aby cała
cebula się zabarwiła. Dodaj pokrojone w kostkę ugotowane
ziemniaki i smaż prze kilka minut, mieszając aby również się zabarwiły. Następnie dodaj zawartość miseczki smaż przez 2 minuty na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, a następnie zdejmij z ognia i pozostaw na chwilkę do wystygnięcia (w tym czasie smaki się 'przegryzą').Farsz nakładaj na naleśniki i zawiń je dość ciasno w rulon. Możesz pokroić na połówki i podawać.Smacznego :)