Wykonanie
Jestem fanką śniadań, dlatego dogadzam sobie od rana w jak najlepszy sposób:) Dziś były to
bananowe placuszki w wersji light.Zawsze staram się przyrządzać potrawy w dietetyczny sposób, aby uspokoić sumienie i zadbać o swój układ pokarmowy:P Nie jest trudno zastąpić
jogurt wersją o niższej zawartości tłuszczu, bądź wybrać w sklepie
mąkę pełnoziarnistą. W tym przypadku trzymałam się tych wszystkich zasad. Co więcej placuszki były słodkawe bez dodawania
cukru, ponieważ
banan jest słodkim
owocem, a jednocześnie ma dużo błonnika!
Składniki:4 łyżki
mąki pszennej pełnoziarnistej2 łyżeczki
mąki pszennej1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
cynamonu1 średni, dojrzały
banan1
jajkomlekojogurt 1% tłuszczu
Przygotowanie:Rozdrobnić widelcem
banana na jednolitą masę. Dolać odrobinę
mleka. Dodać
cynamon i
proszek do pieczenia, a następnie obie
mąki. Na końcu dodać
jajko i wszytsko wymieszać. Aby uzyskać konsystencję gęstej
śmietany możesz dodać
mleko lub
jogurt. Ja dodałam
jogurt:)Placki usmaż na suchej patelni z obu stron do uzyskania złotego koloru.Z placuszków zrobiłam pyszną piramidkę, przekładając je
jogurtem i szczyptą
cukru brązowego. Nie przesadzajcie z
cukrem, spróbujcie najpierw placuszków bez dodatków:)Smacznego:)