ßßß
Dziś przepis na uniwersalne naleśniki. Uniwersalne ponieważ idealnie nadadzą się na słodkie śniadanie jak i wytrawną kolację. Ja osobiście cieniutkie naleśniki najbardziej lubię nadziewać, dlatego już wkrótce podam przepis na pyszny i pikantny farsz indyjski, ale póki co zacznę od naleśników :)S kładniki (na ok 10 szt-cienkich):1 szklanka mąki pszennej1 szklanka mleka1 duże jajko (trafiło mi się z 2 żółtkami)3-4 łyżki wodyszczypta soli2 łyżki oleju rzepakowegoPrzygotowanie:Mąkę przesiej do miski, dodaj sól, wbij jajko i wlej mleko. Wymieszaj dokładnie ,aby nie było grudek i dodaj wodę. Konsystencja powinna przypominać gęstą śmietanę.Patelnię teflonową mocno rozgrzej i dopiero wtedy wlewaj ciasto naleśnikowe. Smaż obustronnie do momentu zarumienienia.Smacznego :)