ßßß Cookit - przepis na Krem brokułowy

Krem brokułowy

nazwa

Wykonanie

Post sponsorowany
Uwielbiam brokuły. Mogłabym je jeść codziennie :) Mimo tej wielkiej kulinarnej miłości krem brokułowy robiłam po raz pierwszy. Dzięki poradom Gordona Ramsey'a nie robiłam kremu na bulionie i powiem szczerze, że faktycznie bulion nie jest koniecznością! Wystarczy wywar z gotowania brokuł, marchewki i kalafiora! Pycha!
Aby dodać trochę pikanterii dodałam troszkę gorgonzoli, którą wręcz uwielbiam. Możecie też użyć sera koziego, który równie świetnie podkręci smak.
Składniki (dla 2óch osób):
mieszanka d'aucy - FIT MIX BROKUŁOWY 450g
wywar z gotowania warzyw (ilość zależy od pożądanej konsystencji)
3 łyżki tartego parmezanu
3 łyżeczki gorgonzoli (opcjonalnie)
kilka sztuk orzechów włoskich
1 łyżka śmietany
sól
świeżo mielony pieprz
1/2 łyżeczki cukru
Przygotowanie:
Ugotuj brokuły w lekko osolonej i posłodzonej wodzie wraz z marchewką i kalafiorem al dente. Pozostaw kilka cząstek borkuł do dekoracji, a resztę warzyw zbleduj z wywarem, parmezanem, solą, pieprzem i gorgonzolą (opcjonalnie). Krem podgrzej. Na talerzu udekoruj orzechami włoskimi, łyżeczką śmietany i cząstkami brokuł.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefantazje.blogspot.com/2013/04/krem-brokuowy.html