Wykonanie
Wczorajsza wyprawa na rynek z moim synem zaowocowała… dosłownie zaowocowała bardzo kolorowym pomysłem na obiad – delikatne placuszki z
owocami.Ale od początku.Syn podczas kolejnych rund
między kolorowymi straganami wypatrzył koszyczki świeżych
malin i
borówek. Podekscytowany przybiega do mnie i pyta:– mamo, kupimy ?!– tak kochanie, kupimyTakiego zakupu nigdy mu nie odmawiam. Przecież wszyscy wiemy, że świeże
owoce to źródło zdrowia.I tak docieramy do naszych placuszków.Są delikatne, puszyste i bardzo sycące.U nas często goszczą w
porze obiadowej ale idealnie nadają się na deser jako alternatywa dla ciasta z
owocami.Zróbcie je i sami zdecydujcie wolicie je na obiad czy deser?Składniki:400 g
kefiru2
jajka2 szklanki
mąki3
banany15 g
drożdżyłyżka
cukru1/4 szklanki
mleka200 g
jogurtu naturalnegoowoce maliny i
borówkicukier puderolejPrzygotowanie:Zacznij od przygotowania rozczynu do placuszków. Do miski rozkrusz
drożdże, zasyp łyżką
cukru i zalej ciepłym
mlekiem (
mleko nie może być gorące gdyż zabije
drożdże!). Dokładnie wymieszaj aż
drożdże się rozpuszczą. Dodaj dwie czubate łyżki
mąki i wymieszaj tak by nie było grudek. Odstaw do wyrośnięcia na około 15 min.W tym czasie w dużej misce wymieszaj pozostałe składniki tj.
kefir,
jajka,
mąkę i wyrób do uzyskania gładkiego ciasta. Dodaj przygotowany wcześniej rozczyn. Wymieszaj. Ciasto powinno
mieć konsystencję gęstej
śmietany, jeśli uznasz, że jest zbyt rzadkie dodaj trochę
mąki. Odstaw by ciasto odpoczęło na około 20 min. Pokrój
banany, dodaj co ciasta i ponownie wymieszaj.Na patelni rozgrzej
olej i łyżką nakładaj porcje ciasta formując małe placuszki. Jeśli posiadasz możesz wykorzystać foremki do smażenia co uatrakcyjni wygląd dania. Placuszki smaż z obu stron na złoty kolor. Wykładaj na papierowy ręcznik by odsączyć nadmiar
oleju.Podawaj z
owocami, polane
jogurtem i oprószone
cukrem pudrem.Smacznego! I czekam na Wasze opinie.
