Wykonanie
Wakacje już dawno za nami ale ostatnie ciepłe dni przywołały wspomnienia.Morza szum, ptaków śpiew, złota plaża pośród drzew….Spokój, błogie lenistwo, relaks, beztroska… Ach było cudownie, następne już za rokWspomnienia tych miłych chwil podsunęły mi pomysł na śniadanko dla mojego Małego Głodomorka. Dziś u nas jajeczkowe żaglówki.Syn do niejadków nie należy ale zawsze warto uatrakcyjnić posiłki naszych pociech. Bogactwo kolorów i form to nie tylko zachęta do jedzenia i sposób na przemycenie tego czego nasze pociechy w zwykłej nie chcą tknąć. Jest to również sposób na pobudzenie wyobraźni. Takie miłe dla oka śniadanko może być świetnym tematem przewodnim do zabaw na cały dzień. Usiądźcie z Waszą pociecha obejrzyjcie zdjęcia z wakacji, powspominajcie, opowiedzcie sobie o rzeczach, które najbardziej się Wam podobały i zapadły w pamięć. Następnie wspólnie wykonajcie dowolną technika pracę pod tytułem „wspomnienie lata” i…….ahoj przygodo :)
2
jajka3 liście
sałaty1
ogórek gruntowy2 plasterki
żółtego serakawałek
czerwonej papryki2 kromki
chlebamasłowykałaczkiPrzygotowanie:
Jajka ugotuj na twardo, obierz i przekrój na pół. Plasterki
sera przekrój wzdłuż tworząc trójkąty.
Ogórka obierz i pokrój na półplasterki. Chlebek posmaruj
masłem.Składamy jajeczkowe żaglówki. Na wykałaczkę nadziej trójkąty z
sera tworząc żagiel. Wbij wykałaczki w połówki
jajek. Na czubku wykałaczki nabij kawałek
czerwonej papryki jako małą chorągiewkę.Na talerzu ułóż liście
sałaty czyli nasze morze, na nich umieść kawałeczki
ogórka – to grzywy fal. Na spienionym morzu postaw jajeczkowe żaglówki a kromki
chleba niech stworzą plażę. Nadmorski obrazek na talerzu gotowy.Smacznego i miłej zabawy.
Przepis umieszczam w akcji