ßßß Cookit - przepis na Miodowy orzechowiec- bez jajek

Miodowy orzechowiec- bez jajek

nazwa

Wykonanie

Składniki:
Ciasto:
2 filiżanki mąki pszennej
1 filiżanka mielonych orzechów włoskich
1,5 filiżanki cukru
2 łyżki ciemnego kakao
2 łyżeczki sody
2 filiżanki gorącej wody
3/4 filiżanki rozpuszczonego masła, około 40 g
4 łyżki miodu
2 łyżki octu
1 łyżka kawy rozpuszczalnej, granulowanej
Masa budyniowa:
1 budyń
4 łyżki cukru pudru
1,5 łyżeczki cukru z wanilią
dżem porzeczkowy lub powidła śliwkowe
Skorupka:
150 g orzechówk włoskich
1 filiżanka cukru
4 łyżki wody
Wszystkie suche (oprócz kawy) składniki ciasta mieszamy. Miód rozpuszczamy z masłem w ronedlku, do wrzątku wsypujemy kawę i ocet, łączymy. Do suchych składników dodajemy mokre, mieszamy, przekładamy do natłuszczonej tortownicy, pieczemy 25- 35 minut w 200 stopniach. Budyń przygotowany wg opisu na opakwaniu miksujemy z cukrem pudrem, dodajemy cukier z wanilią i jeszcze raz łączymy. Wystudzone ciasto kroimy na 3 blaty. Pierwszy smarujemy połową masy budyniowej, drugi- dżemem, a trzeci- kolejną porcją budyniu. Do rondelka wsypujemy cukier, dodajemy wodę i w kilka chwil (1- 2,5 minuty) po zagotowaniu dodajemy orzechy. Masą karemlowo- orzechową dekorujemy ciasto. Chłodzimy 3- 24 godziny. Smacznego!
Źródło:http://waniliowakuchnia.blogspot.com/2012/06/miodowy-orzechowiec.html