Wykonanie
Składniki:Ciasto:2 filiżanki
mąki pszennej1 filiżanka mielonych
orzechów włoskich1,5 filiżanki
cukru2 łyżki ciemnego
kakao2 łyżeczki
sody2 filiżanki gorącej
wody3/4 filiżanki rozpuszczonego
masła, około 40 g4 łyżki
miodu2 łyżki
octu1 łyżka
kawy rozpuszczalnej, granulowanejMasa budyniowa:1
budyń4 łyżki
cukru pudru1,5 łyżeczki
cukru z
waniliądżem porzeczkowy lub
powidła śliwkoweSkorupka:150 g orzechówk włoskich1 filiżanka
cukru4 łyżki
wodyWszystkie suche (oprócz
kawy) składniki ciasta mieszamy.
Miód rozpuszczamy z
masłem w ronedlku, do wrzątku wsypujemy
kawę i
ocet, łączymy. Do suchych składników dodajemy mokre, mieszamy, przekładamy do natłuszczonej tortownicy, pieczemy 25- 35 minut w 200 stopniach.
Budyń przygotowany wg opisu na opakwaniu miksujemy z
cukrem pudrem, dodajemy
cukier z
wanilią i jeszcze raz łączymy. Wystudzone ciasto kroimy na 3 blaty. Pierwszy smarujemy połową masy budyniowej, drugi-
dżemem, a trzeci- kolejną porcją budyniu. Do rondelka wsypujemy
cukier, dodajemy
wodę i w kilka chwil (1- 2,5 minuty) po zagotowaniu dodajemy
orzechy. Masą karemlowo-
orzechową dekorujemy ciasto. Chłodzimy 3- 24 godziny. Smacznego!