Przepsi wymyśliła moja Mama- wrzucając do miski wszystko co zalega w lodówce i szaflach- resztkę kefiru, mąkę (po trochu w każdym opakowaniu), końcówki cukru, cukru waniliowego, proszku i sody, a także masło i margarynę. Są kruchutkie, no i mają ten "maszynkowy" urok;)Składniki:450- 500 g mąki (może być też domieszka pełnoziarnistej)100 g masła lub/i margaryny3 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka sody1/4 szklanki kefiru, maślanki lub śmietany2 szklanki cukru2 łyżeczku cukru waniliowegoopcjonalnie: dżemWszystkie składniki łączymy w misce (nie trzeba się bawićw siekanie, przesiewanie itp.) i przeciskamy przez maszynkę. Odcinamy ciasteczka, nakładamy na nie dżem- ja robiłam to rękawem). Pieczemy 20- 30 minut w 200 stopniach. Smacznego!