Wykonanie
Niby zwykłe ciasto- trochę
masła,
cukru i
jabłek, ale ani grama w nim
mąki:) Z godnością zastępują ją mielone
migdały, przez co ma nie tylko więcej wartości odżywczych, ale i lepiej smakuje.
Składniki:Ciasto:70 g
masła120 g
migdałów blanszowanych3 łyżki ciepłej
wody4 łyżki
cukru pudruszczypta
soliopcjonalnie: szczypta
kurkumyNadzienie:3 średnie
jabłka2 łyżeczki
cynamonuMigdały posiekać i zmielić w malakserze. Posiekać z
masłem, dodać
cukier,
wodę,
sól i
kurkumę, zagnieść ciasto. Pozdielić na 2 części. Jedną z nich rozwałkować i wyłożyć okrągłą blaszę (śr. 26 cm).
Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wyłożyć na spód, przykryć resztą rozwałkowanego ciasta. Ponakuwać widelcem, piec 20 minut w temperaturze 180 stopni. Podawać z
cukrem pudrem lub
lodami waniliowymi. Smacznego!