Wykonanie
Na pewno dobrze znacie ciasto banoffee w klasycznej wersji, w tortownicy- moje desery są w wersji mini, bo przygotowanie w kokilkach. Jeżeli lubicie
banany w towarzystwie
czekolady, to z pewnością i Wam spodoba się to ciasto! :) Gdy będziecie przygotowywać pojedyncze kokilki z kruchych
ciastek, usztywnianie kremu z
bitej śmietany jest raczej zbędne, a jeśli zdecydujecie się na przygotowanie ciasta w tortownicy, dobrze jest dodać do niego odrobinę
żelatyny rozpuszczonej we wrzątku.
Składniki na kruche
spody:50 g
masła2/3 szklanki pokruszonych
herbatnikówMasło rozpuścić w rondelku, wymieszać z pokruszonymi
ciastkami. Kolilki (3 większe, 4 mniejsze lub tortownica 18 cm) wyłożyć folią spożywczą i pokryć warstwą masy z
herbatników. Chłodzić przez 1- 2 godziny.Dodatkowo:100 g masy kajmakowej2
banany2- 3 łyżki
soku z cytryny1/2 szklanki kremówki, schłodzonej30- 40 g
gorzkiej czekoladyNa masę
ciasteczkową wyłożyć po łyżce masy kajmakowej.
Banany pokroić w plastry, skropić
sokiem cytrynowym, połowę ułożyć w kokilkach. Kremówkę ubić na sztywno, połowę nałożyć na desery, przykryć pozostałymi plasterkami
bananów, częścią wcześniej posiekanej
czekolady i ponownie warstwą
bitej śmietany. Znów wstawić do lodówki na minimum 30 minut. Podawać obsypane resztą wiórków z
czekolady. Smacznego!