ßßß Cookit - przepis na Banoffee Pie- ciasto bez pieczenia

Banoffee Pie- ciasto bez pieczenia

nazwa

Wykonanie

Na pewno dobrze znacie ciasto banoffee w klasycznej wersji, w tortownicy- moje desery są w wersji mini, bo przygotowanie w kokilkach. Jeżeli lubicie banany w towarzystwie czekolady, to z pewnością i Wam spodoba się to ciasto! :) Gdy będziecie przygotowywać pojedyncze kokilki z kruchych ciastek, usztywnianie kremu z bitej śmietany jest raczej zbędne, a jeśli zdecydujecie się na przygotowanie ciasta w tortownicy, dobrze jest dodać do niego odrobinę żelatyny rozpuszczonej we wrzątku.
Składniki na kruche spody:
50 g masła
2/3 szklanki pokruszonych herbatników
Masło rozpuścić w rondelku, wymieszać z pokruszonymi ciastkami. Kolilki (3 większe, 4 mniejsze lub tortownica 18 cm) wyłożyć folią spożywczą i pokryć warstwą masy z herbatników. Chłodzić przez 1- 2 godziny.
Dodatkowo:
100 g masy kajmakowej
2 banany
2- 3 łyżki soku z cytryny
1/2 szklanki kremówki, schłodzonej
30- 40 g gorzkiej czekolady
Na masę ciasteczkową wyłożyć po łyżce masy kajmakowej. Banany pokroić w plastry, skropić sokiem cytrynowym, połowę ułożyć w kokilkach. Kremówkę ubić na sztywno, połowę nałożyć na desery, przykryć pozostałymi plasterkami bananów, częścią wcześniej posiekanej czekolady i ponownie warstwą bitej śmietany. Znów wstawić do lodówki na minimum 30 minut. Podawać obsypane resztą wiórków z czekolady. Smacznego!
Źródło:http://waniliowakuchnia.blogspot.com/2013/01/banoffee-pie-ciasto-bez-pieczenia.html