ßßß Cookit - przepis na Banoffee pie :)

Banoffee pie :)

nazwa

Wykonanie

Ciasto-niespodzianka,które przygotowałam dla mojego męża.Spieszyło mi się,by zdążyć zanim Połówek z pracy wróci,a potem znów w pośpiechu chciałam zaserwować,żeby go zaskoczyć zanim zajrzy do lodówki i będzie po niespodziance.I tak oto nie dałam ciastkom solidnie stężeć i spód,niestety,trochę się kruszył,bitą śmietanę ubiłam o jeden obrót miksera za długo i nie wyszła lekka i puszysta,ale moje porażki absolutnie nie ujęły smaku ciastu,które znikało z talerza i wygodnie odkładało się tłuszczykiem na biodrach:)
porcja na tortownicę 22-23 cm
25 dkg herbatników digestive
10 dkg masła
Herbatniki rozkruszam na sypko i mieszam z masłem do połączenia się składników.Tortownicę wykładam papierem do pieczenia,a na to masę z herbatników,ugniatam,przykrywam folią przezroczystą i wkładam do lodówki,żeby stężało(można obciążyć wierzch).
5 dkg masła
5 dkg jasnego brązowego cukru
40 dkg skondensowanego mleka z puszki
Masło z cukrem rozpuszczam w rondlu na małym ogniu,dodaję mleko i cały czas mieszając(uwaga-szybko się przypala)zagotowuję i gotuję ok.2-3 min.aż masa zacznie nabierać karmelowego koloru.Wylewam na stężały spód.
2 dojrzałe banany
300 ml śmietany do ubijania
gorzka czekolada do dekoracji
Na masie układam pokrojone w plastry banany,a na to ubitą śmietanę.Wierzch dekoruję startą na tarce gorzką czekoladą.Smacznego!!!
Źródło:http://agusiowegotowanie.blogspot.com/2014/11/banoffee-pie.html