Wykonanie
Składniki: dla 2 osób- 2 pająki morskie-
oliwa z oliwek extra virgin-
cytryna- pęczek
ziół aromatycznych (
natka pietruszki, laur,
tymianek)- 2 liście
endywii-
pieprzPrzygotowanie: ( 30 minut)Posolić
wodę, wrzucić do niej pęczek
ziół i zagotować. Umyć pająki i sparzać przez 5-8 minut w zależności od wielkości pająka w dużej ilości bulgoczącej
wody. Odcedzić.Otworzyć pająki( dolna część pancerza), oderwać
mięso i pokroić w drobną kostkę. Tak samo postąpić z
mięsem na łapkach. W miseczce wymieszać
mięso i jajeczka.W czarce ubijać widelcem
oliwę,
sok z cytryny i szczyptę
pieprzu aż do uzyskania zawiesistego sosu.Umyć i wytrzeć liście
endywii; na każdym z nich ułożyć niewielką ilość pająka i doprawić sosem. Łódeczki ozdobić plasterkiem
rzodkiewki i podawać na ładnym półmisku.Smacznego!