ßßß Cookit - przepis na Łódeczki z pająkiem morskim

Łódeczki z pająkiem morskim

Wykonanie

Składniki: dla 2 osób
- 2 pająki morskie
- oliwa z oliwek extra virgin
- cytryna
- pęczek ziół aromatycznych ( natka pietruszki, laur, tymianek)
- 2 liście endywii
- pieprz
Przygotowanie: ( 30 minut)
Posolić wodę, wrzucić do niej pęczek ziół i zagotować. Umyć pająki i sparzać przez 5-8 minut w zależności od wielkości pająka w dużej ilości bulgoczącej wody. Odcedzić.
Otworzyć pająki( dolna część pancerza), oderwać mięso i pokroić w drobną kostkę. Tak samo postąpić z mięsem na łapkach. W miseczce wymieszać mięso i jajeczka.
W czarce ubijać widelcem oliwę, sok z cytryny i szczyptę pieprzu aż do uzyskania zawiesistego sosu.
Umyć i wytrzeć liście endywii; na każdym z nich ułożyć niewielką ilość pająka i doprawić sosem. Łódeczki ozdobić plasterkiem rzodkiewki i podawać na ładnym półmisku.
Smacznego!
Źródło:http://kuchnia-coreczki.blogspot.com/2012/06/odeczki-z-pajakiem-morskim.html