Sałatki to doskonały pomysł na znakomitą przekąskę.Ponadto nie zajmują zbyt wiele czasu żeby je przygotować.Sałatki są bardzo proste i dzięki kolorowym składnikom smacznie się prezentują.SAŁATKA Z CZERWONĄ FASOLĄSkładniki:1 puszka czerwonej fasoli1 puszka kukurydzy1 papryka czerwona20 dag szynki indyczej20 dag sera żółtegomajonezsos francuski (moze być włoski) Knorrzielony szczypiorekPrzygotowanie:Fasolę czerwoną i kukurydzę odcedzić z zalewy. Paprykę umyć, oczyścić z pestek i pokroić w kostkę. Szynkę i ser żółty również pokroić w kostkę. Szczypiorek umyć i drobno posiekać. Wszystko razem połączyć. Dodać kilka łyżek majonezu oraz sos zrobiony w/g przepisu na opakowaniu (sos wymieszany z 3 łyżkami wody i 3 łyżkami oleju). Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.Smacznego!SAŁ ATKA Z CYKORIISkładniki:2 duże kolby cykorii1 wędzone udko kurczaka1 puszka kukurydzy1/2 puszki ananasa w plastrachmały pormały słoiczek majonezu2 pomidorki koktajlowe lub 1 normalny, słodki pomidorsól i pieprzPrzygotowanie:Odłóż 8 największych liści cykorii. Resztę posiekaj. Pora oczyść, przekrój wzdłuż i drobno posiekaj w talarki, wyłóż na sitku i sparz. Ananasa pokrój w kosteczkę. Mięso oddziel od kości, drobno pokrój. Osącz kukurydzę. Odłóż łyżkę pora. Pozostały por, kukurydzę, posiekaną cykorię, kurczaka oraz ananasa wymieszaj z majonezem.Na odłożone liście cykorii nakładaj po porcji sałatki. Ułóż je na okrągłym talerzu w kwiatek. Środek pomiędzy łódkami cykorii napełnij odłożonym porem. Słodkie pomidorki pokrój na ćwiartki, ułóż skórką do góry na sałatce tuż przy środku z porów.Smacznego!