ßßß Cookit - przepis na Syrop z buraka na kaszel i chrypę

Syrop z buraka na kaszel i chrypę

nazwa

Wykonanie

Buraki uwielbiam chyba od zawsze, w sałatce na zimno z cebulą, ale chyba jeszcze bardziej zasmażane...mhhhh... Ale pokochałam je jeszcze bardziej, gdy dowiedziałam się, jakie to warzywo ma moc. Można by długo wymieniać, ale do najważniejszych właściwości buraka należy zwiększanie wydolności i wytrzymałości organizmu (także w trakcie ćwiczeń fizycznych), sprzyja leczeniu otyłości, zaparć, chorób nerek, wątroby. Jest naprawdę rewelacyjny przy wzmacnianiu odporności organizmu. W zeszłym roku za radą koleżanki piłam sok ze świeżych buraków i jabłek, z dodatkiem imbiru i gdy wszyscy naokoło byli przeziębieni, mi nic nie dolegało.
Syrop z buraka jest świetny na męczący kaszel, chrypę, przy zapaleniu krtani. Działa wykrztuśnie. Pomaga oczyszczać drogi oddechowe. Naturalny sposób, który działa rewelacyjnie.
Skład:
- burak ćwikłowy
- 5 łyżek cukru
Przygotowanie:
Przygotowanie soku z buraka jest banalnie proste. Odkrajamy jego czubek, a następnie wydrążamy otwór. Do środka wsypujemy cukier. Buraka stawiamy bezpośrednio na kuchennym palniku, na bardzo małym ogniu i tak "podgotowujemy" przez około 30 minut. Po tym czasie sok jest od razu gotowy do spożycia.
Źródło:http://zielonykoperek.blogspot.com/2012/07/syrop-z-buraka-na-kaszel-i-chrype.html