ßßß Cookit - przepis na Dżem z papryki z rozmarynem

Dżem z papryki z rozmarynem

nazwa

Wykonanie

Niezwykła to dla mnie rzecz: dżemy i konfitury można robić nie tylko z owoców. W tym roku po raz pierwszy dowiedziałam się o tego typu przetworach z warzyw. Za to kocham kuchnię i gotowanie - element niespodzianki na każdym kroku.
- 2 kg. strąków czerwonej papryki
- 1,5 szkl. cukru
- szczypta soli
- 4 cytryny
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 gałązki świeżego rozmarynu (same drobno pokrojone igiełki)
Papryką myjemy, czyścimy z gniazd nasiennych, kroimy na kawałki i blendujemy bądź przekręcamy przez maszynkę do mięsa.
Masę przekładamy do garnka, dodajemy cukier, sól i gotujemy bez przykrycia od. 20 minut, często mieszając.
Cytryny sparzamy we wrzątku, osuszamy, a skórkę ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach. Oddzielnie wyciskamy z nich sok, który następnie dodajemy do masy paprykowej. Wszystko gotujemy do czasu, aż masa zgęstnieje. Pod koniec dodajemy skórkę z cytryn, goździki, cynamon i rozmaryn, mieszamy o gotujemy jeszcze ok. 2-3 minuty.
Gotowy dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków, zamykamy i pasteryzujemy ok. 10 minut. Następnie słoiki wyjmujemy z garnka i studzimy pod kocykiem.
Smacznego!!
Przepis pochodzi z "Biblioteczki Poradnika Domowego"
Źródło:http://zielonykoperek.blogspot.com/2012/10/dzem-z-papryki-z-rozmarynem.html