ßßß Cookit - przepis na Zupa fasolowo - pomidorowa

Zupa fasolowo - pomidorowa

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam podróże. Sęk w tym, że nie znoszę się pakować. I nie umiem. Zawsze biorę za dużo rzeczy i to tych najmniej przydatnych. Dziś wieczorem jadę do Czech i oczywiście jak zwykle nie wiem, jakie ciuchy będą mi potrzebne: czy będzie zimno, czy może ciepło, czy będzie padał deszcz, czy też nie, czy buty, które biorę, sprawdzą się w trakcie całodziennego, pieszego zwiedzania Pragi? Milion dylematów, a odjazd za kilka godzin. Pociesza mnie natomiast, że jutro o tej porze będę zajadała pyszne, czeskie knedle z kaczką i modrą kapustą. Juhuuuuuu!!! Mój plan na nadchodzący tydzień, to oglądanie filmów dokumentalnych (nie bez powodu jadę w marcu - właśnie odbywa się tam festiwal "Jeden Świat"), duuuuużo jedzenia i odpoczynku.
Za chwilę wracam do pakowania, a tymczasem zostawiam Was z przepisem na pyszną i bardzo zdrową zupę z mieszanki różnych rodzajów fasoli, soczewicy i pomidorów.
Ahoj!!
- 2,5 litra wywaru z warzyw
- szklanka białej fasoli "Jaś"
- pół szklanki czerwonej soczewicy
- pół szklanki fasoli pinto
- pół szklanki czerwonej fasoli
- 1/4 szklanki grochu
- pół szklanki fasoli mung
- pół szklanki fasoli adzuki -> to moja mieszanka fasoli, ale można je dobrać względem swoich upodobań
- 2 puszki pomidorów krojonych (w sezonie mogą być świeże)
- świeżo mielony pieprz,
- suszony tymianek i rozmaryn
- papryka ostra
Fasole, groch i soczewicę, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na ok. 8 godzin. Po wyznaczonym czasie odcedzamy je i przerzucamy do gotującego się wywaru z warzyw.
Gotujemy 20 minut, a następnie dodajemy pokrojone pomidory. Całość gotujemy, aż fasola będzie miękka. Dodajemy przyprawy do smaku i gotowe.
Smacznego!
Źródło:http://zielonykoperek.blogspot.com/2015/03/zupa-fasolowo-pomidorowa.html