Wykonanie
Uwielbiam podróże. Sęk w tym, że nie znoszę się pakować. I nie umiem. Zawsze biorę za dużo rzeczy i to tych najmniej przydatnych. Dziś wieczorem
jadę do Czech i oczywiście jak zwykle nie wiem, jakie ciuchy będą mi potrzebne: czy będzie zimno, czy może ciepło, czy będzie padał deszcz, czy też nie, czy buty, które biorę, sprawdzą się w trakcie całodziennego, pieszego zwiedzania Pragi? Milion dylematów, a odjazd za kilka godzin. Pociesza mnie natomiast, że jutro o tej
porze będę zajadała pyszne, czeskie knedle z
kaczką i modrą
kapustą. Juhuuuuuu!!! Mój
plan na nadchodzący tydzień, to oglądanie filmów dokumentalnych (nie bez powodu
jadę w marcu - właśnie odbywa się tam festiwal "Jeden Świat"), duuuuużo jedzenia i odpoczynku.Za chwilę wracam do pakowania, a tymczasem zostawiam Was z przepisem na pyszną i bardzo zdrową zupę z mieszanki różnych rodzajów
fasoli,
soczewicy i
pomidorów.Ahoj!!
- 2,5 litra
wywaru z warzyw- szklanka
białej fasoli "Jaś"- pół szklanki
czerwonej soczewicy- pół szklanki
fasoli pinto- pół szklanki
czerwonej fasoli- 1/4 szklanki
grochu- pół szklanki
fasoli mung- pół szklanki
fasoli adzuki -> to moja mieszanka
fasoli, ale można je dobrać względem swoich upodobań- 2 puszki
pomidorów krojonych (w sezonie mogą być świeże)- świeżo mielony
pieprz,- suszony
tymianek i
rozmaryn-
papryka ostraFasole,
groch i
soczewicę, zalewamy zimną
wodą i odstawiamy na ok. 8 godzin. Po wyznaczonym czasie odcedzamy je i przerzucamy do gotującego się
wywaru z warzyw.Gotujemy 20 minut, a następnie dodajemy pokrojone
pomidory. Całość gotujemy, aż
fasola będzie miękka. Dodajemy
przyprawy do smaku i gotowe.Smacznego!