ßßß
- 400 gramów mąki orkiszowej- 5 łyżek brązowego cukru- 2 łyżeczki proszku do pieczenia- 300 gramów maślanki naturalnej- 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego- ok. pół filiżanki mocnej kawy (bez fusów)- 2 jajka- łyżeczka esencji waniliowej- 2-3 banany- 250 gramów serka mascarpone (temperatura pokojowa)- 5 łyżek śmietany kremówki (schładzanej w lodówce przez min. 2 godziny)- 2 łyżki cukru pudru (zrobiłam z brązowego cukru)- kakao
Składniki suche: mąkę, cukier, proszek do pieczenia mieszamy w jednej misce, w drugiej składniki mokre: maślankę, kawę, jajka, esencję, olej. Następnie dodajemy składniki suche do mokrych i wszystko razem mieszamy.Rozgrzewamy patelnię z nieprzywierającą powłoką i smażymy na niej z obu stron nasze pancakes.Odkładamy na bok do wystygnięcia.W tym czasie ubijamy mikserem schłodzoną śmietanę kremówkę, razem z cukrem pudrem. Po około 4-5 minutach dodajemy serek mascarpone i na najmniejszych obrotach miksera ucieramy razem przez kilka minut. Tak przygotowaną masą możemy smarować nasze pancakes, układając na nich pokrojonego w plasterki banana i posypując kakao lub przekładać warstwami, aby powstało coś na wzór tortu.Smacznego!