Wykonanie
Chyba już kiedyś wspominałam, że
jajka w
majonezie to jedna z moich ulubionych, imprezowych przystawek. Mam tu na myśli wersję ze
szczypiorkiem. Ale przecież nie zawsze trzeba ograniczać się do tej ich tradycyjnej wersji. Dlatego też dobrą propozycją sylwestrowej przystawki, będą
jajka w
majonezie z dwoma rodzajami
kawioru: czarnym i czerwonym. Choć w zasadzie ta smaczna przystawka jest nie tylko sylwestrową, ale sprawdzi się w przypadku każdej innej imprezy towarzyskiej. Robi się ją banalnie prosto i dość szybko. Osobiście najwięcej pracy włożyłam w układanie
kawioru, aby stworzył dwa, równe paski.
-
jajka-
majonez- słoiczek czerwonego
kawioru- słoiczek czarnego
kawioru- ewentualnie
oliwkiJajka gotujemy na twardo, po czym chłodzimy w zimnej wodzie.Delikatnie zdejmujemy z nich skorupki.
Jajka kroimy na pół. Na każdej połówce rozsmarowujemy pół łyżeczki
majonezu. Następnie dekorujemy je
kawiorem (użyłam do tego drewnianego nożyka do
masła, ze względu na to, że jest płaski i łatwo mi było nim układać podłużne paski z
kawioru).Jeśli sobie życzycie, na każdym
jajku możecie ułożyć kawałek
oliwkiSmacznego!!