ßßß Cookit - przepis na Szynka z piersi i udek z kurczaka

Szynka z piersi i udek z kurczaka

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Babka orzechowa z białek
Mini pizza na średnim cieście ... »
Odkryłam super fajne " urządzenie " czyli szynkowar . Odkryłam , że dzięki niemu będę mogła robić domowe szyneczki bez konserwantów , takie jakie chcę i lubię.
Model którego użyłam to :
Prasowanka (szynkowar) „Singiel” o pojemności 900 g
Szynkowar jest bardzo sprytnym urządzeniem , dzięki któremu doprawimy nasze smakołyki jak chcemy i będą miały mniej kalorii niż kupne .
Mój szynkowar jest najmniejszym modelem i mieści w sobie 830 g mięsa . Dla dwóch osób i dziecka jest w sam raz . Taka produkt zjemy w dwa dni apotem możemy zrobić sobie następny świeży .
Szynkowar wykonany jest ze stali nierdzewnej dopuszczony do kontaktu z żywnością.
Mój komplet zawierał:
Szynkowar Singiel o pojemności 900 g wraz z termometrem, przyprawami i mieszanką peklującą.
Moja pierwsza propozycja to mozaika drobiowa:
500 g piersi z kurczaka
350 g mięska z udek z kurczaka
peklosmaczek K 1 łyżeczka
szeherezada S 1 łyżeczka
Suszone pomidory z czosnkiem i bazylia 2 łyżeczki
Wykonanie :
- do miseczki wkładamy pierś, ja miałam podwójną .
- udka z kurczaka należy porcjować w małe kawałki i włożyć do miseczki z piersią.
- dodajemy przyprawy i mieszamy zostawiamy pod przykryciem w lodówce na cała noc.
- rano wkładamy do pierś do woreczka , a na wierzch kawałki mięsa z udek.
- teraz wkładamy z woreczkiem do szynkowara , dociskamy porządnie praską.
- dobrze i równo zakładamy klamrę dociskową .
-wstawiamy szynkowar do garnka z wrzącą wodą (woda musi sięgać do 1 cm poniżej brzegów praski)
-gotujemy pod przykryciem
-gotujemy w temperaturze 90 stopni 70 minut
-po odpowiednim czasie gotowania- wyjmujemy szynkowar z garnka, ale nie otwieramy go, zostawiamy w chłodnym miejscu do wystygnięcia i wstawiamy do lodówki.
- na drugi dzień wyjęłam z woreczkiem moją szyneczkę i pokroiłam w plastry .
Piękna mozaika wyszła i w dodatku bardzo smaczna .
sobota, 17 stycznia 2015, rozowakuchnia
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .
Komentarze
O mnie
Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.
Kontakt do mnie [email protected]
Tweety na temat @GralikJoanna
Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://rozowakuchnia.blox.pl/2015/01/Szynka-z-piersi-i-udek-z-kurczaka.html