Uwielbiam serniki na zimno. Nie wymagają dużego nakładu pracy, a smakują wyśmienicie. Dziś dzielę się z Wami moim przepisem na sernik na zimno z truskawkami. Sernik jest dwukolorowy i bardzo smaczny. Idealnie sprawdzi się na deser dla dzieci. Zachęcam do spróbowania.Składniki:100 g okrągłych biszkoptów600 g truskawek1 kg sera (z wiaderka)6 łyżek cukru pudru2 1/2 łyżki żelatyny1/3 szklanki gorącej wody1 łyżeczka ekstraktu z wanilii2 łyżki gorzkiego kakao1 łyżka cukru pudru1 galaretka truskawkowaDo dekoracji:100 ml śmietany kremówki1 łyżec zka śmietan fixu1 łyżecz ka cukru pudru6 truskawekświeża miętaBiszkoptami wyłożyć dno tortownicy (23-24 cm). Ser utrzeć z 6 łyżkami cukru pudru i ekstraktem z wanilii. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody i przestudzić. Wystudzoną, ale wciąć płynną żelatynę wlewać cienką strużką do sera cały czas miksując. Masę serową podzielić na dwie części. Do jednej dodać 2 łyżki kakao i 1 łyżkę cukru pudru. Zmiksować. Kakaową masę wyłożyć na biszkopty. Truskawki umyć, osuszyć i pozbawić szypułek. Poukładać na masiekakaowej. Na truskawki wyłożyć jasną masę serową i równomiernie rozprowadzić. Tortownicę lekko wstrząsnąć o blat, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Wstawić do lodówki na 1 godzinę do stężenia. Galaretkę truskawkową rozpuścić w 400 ml wody, całkowicie wystudzić i tężejącą wylać na sernik. Ponownie wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc). Śmietanę ubić na sztywno z cukrem i śmietan fiksem. Wierzch sernika udekorować plasterkami truskawek i bitą śmietaną. Smacznego!