Wykonanie
To taka zdrowsza wersja frytek. Idealny dodatek do dań obiadowych lub jako ciepła zakąska. Fajnie smakują z wszelkiego rodzaju sosami i dipami, szczególnie
sosem tzatziki i tym na bazie świeżych
pomidorów. W sezonie letnim, polecam obłożyć
ziemniaki całymi gałązkami
ziół, a
młodych ziemniaków nie obierać z łupinek. Dzięki marynacie ze świeżych lub suszonych
ziół zyskują na smaku i chrupkości, a przy tym stają się naprawdę lekkostrawne.
Składniki:7 średnich
ziemniaków (równej wielkości)Marynata:1 łyżka
olejuPo 1/4 łyżeczki świeżych lub suszonych
ziół:
bazylia,
tymianek,
majeranek,
oreganosól morska1/2 łyżeczki
słodkiej papryki1/2 łyżeczki
czosnku granulowanego
Ziemniaki obieramy, myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym i kroimy wzdłuż na ósemki. Z pozostałych składników sporządzamy marynatę. Zalewamy nią
ziemniaki i mieszamy. Zamarynowane
ziemniaki układamy na blaszce. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni z termoobiegiem. Pieczemy około 45 minut do miękkości i zrumienienia. W trakcie pieczenia kilkukrotnie mieszamy
ziemniaki. Smacznego!