Wykonanie
Lubię owsiankę za to, że można przygotować ją na tysiąc sposobów. Jest pyszna zarówno w zestawieniu ze słonymi składnikami jak i wersji na słodko. Wolę jednak taką, która jest bogata w
owoce i ziarna, bo
daje energię na cały dzień i smakuje wyśmienicie. Dziś owsianka w szklance na pyszne, leniwe śniadanie...na przykład w łóżku :)
Składniki:300 ml
mleka4-5 łyżek
płatków owsianych1/2 łyżki
miodu1/2 łyżeczki
cynamonu2 łyżki
otrębów (u mnie pszenne)2 łyżki
jagód (mogą być mrożone)1 małe
jabłko1 łyżka pestek dyni1 łyżeczka ziaren
sezamu1 łyżeczka
siemienia lnianego5 suszonych
śliwekobrane
migdał y
Mleko podgrzać w rondlu. Dodać owsiankę i
cynamon. Gotować na wolnym ogniu do zgęstnienia. Zdjąć z ognia i dodać
miód. Wymieszać do rozpuszczenia. Przykryć i odstawić na chwilę.
Jabłko pokroić w większą kostkę. W wysokiej szklance układać warstwami - owsiankę,
jagody,
śliwki,
otręby - owsiank ę, pokrojone
jabłko,
pestki dyni,
sezam i siemię. Na wierzch ułożyć owsiankę oraz cząstki
jabłka. Posypać
otrębami, ziarnami i udekorować
migdałami. Podawać zaraz po przygotowaniu. Smacznego!