Wykonanie
Sezon
śliwkowy w pełni, więc obowiązkowo na
stole musi pojawić się ciasto. Ten przepis jest wypadkową dwóch moich ulubionych przepisów na ciasta: ekspresowego ciasta z
jagodami i babki marmurkowej . Lubię ciasta na
oleju, bo ich przygotowanie zajmuje chwilę. Do tego ciasta możecie użyć dowolnych, ulubionych
owoców. Świetnie będzie smakować z cząstkami
jabłek czy
gruszek. Dzięki temu, że ciasto jest gęste, nawet większe kawałki
owoców nie odpadną na dno :)
Składniki:4 duże
jajka1 łyżka
octu3/4 szklanki
cukru3 łyżeczki domowego
cukru waniliowego300 g
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczenia180 ml
oleju roślinnego (użyłam rzepakowego)1 łyżka gorzkiego
kakao1 łyżka
wody600 g
śliwek węgierek (lub innych
owoców)
Śliwki umyć, przekroić na połówki i usunąć pestki.
Mąkę z
proszkiem do pieczenia przesiać. Do
jajek dodać
ocet. Ubić mikserem na szybkich obrotach, stopniowo dosypując
cukier i
cukier waniliowy. Kiedy
jajka będą dobrze ubite, dodawać stopniowo
mąkę z proszkiem i miksować na wolnych obrotach. Pod koniec ubijania dodać
olej. 2/3 ciasta przelać do formy (u mnie 31x21 cm). Do pozostałej części ciasta dodać
kakao i łyżkę
wody, zmiksować. Ciemne ciasto przełożyć na jasne i za pomocą patyczka zrobić na cieście kilka ósemek. Na wierzchu ciasta ułożyć połówki
śliwek (skórkami do dołu). Ciasto piec przez ok. 40 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu posypać
cukrem pudrem. Smacznego!