Pyszna sałatka z grillowaną piersią kaczki z chrupiącymi orzechami i słodkimi suszonymi śliwkami skąpana we francuskim sosie sałatkowym. To prawdziwa uczta dla podniebienia. Do sałatki wykorzystałam gotowy francuski sos sałatkowy firmy Prymat, który fajnie podkreślił charakterystyczny smak składników. To sałatka idealna na imprezę, jest szybka w przygotowaniu, kolorowa i na pewno trafi w niejedno podniebienie ;) Przepis zgłaszam do konkursu "Twój przepis na imprezę!" na Doradcy Smaku .Składniki:1 opakowanie miksusałat z roszponką200 g pomidorów koktajlowych (czerwonych i żółtych)4 pomidorybananowe50 g orzechów włoskich70 g suszonych śliwekPiersi z kaczki:2 piersi z kaczki2 łyżki olejusól morska (świeżo zmielona)czarny pieprz (świeżo zmielony)4 łyżeczki posiekanej szałwiiSos sałatkowy:1 opakowanie sosu sałatkowego francuskiego Prymat3 łyżki oliwy z oliwek3 łyżki wodyPiersi kaczki natrzeć olejem oprószyć solą, pieprzem i posiekaną szałwią. Odstawić na 30 minut. Skórę naciąć na krzyż. Piersi kłaść na dobrze rozgrzanym grillu (u mnie elektryczny) skórą do dołu i grillować przez ok. 6 minut z każdej strony. Po upieczeniu mięso przełożyć na talerz i zostawić na kilka minut, aby soki wewnątrz równomiernie się rozeszły, a piersi pozostały soczyste.Na suchej patelni uprażyć orzechy włoskie. Na talerzu ułożyć sałatę, pokrojone na połówki pomidory koktajlowe i pomidorybananowe w plasterkach. Dodać pokrojone suszone śliwki, orzechy oraz pokrojone na plastry piersi kaczki. Sos przygotować według opisu na opakowaniu. Na 10 minut przed podaniem sałatkę polać sosem. Smacznego!