Prosta i szybka w przygotowaniu sałatka na bazie makaronu. Z dodatkiem chrupiących warzyw i szynki. Idealna na śniadanie, przekąskę w ciągu dnia czy imprezę. Przygotowana z tego, co akurat wpadło mi w rękę. Możecie kombinować ze smakami wzbogacając ją o ulubione składniki, w wersji odchudzonej polecam zastąpienie połowy majonezu gęstym jogurtem naturalny.Składniki:150 g makaronu w kształcie ryżu200 g szynki szlacheckiej (lub innej ulubionej)1 puszka kukurydzy1/2 świeżego ogórka szklarniowego1 mała czerwona papryka1 mała czerwona cebula1 łyżka posiekanej natki pietruszki2 łyżki majonezusól (do smaku)pieprz (do smaku)Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Odcedzić i całkowicie wystudzić. Szynkę pokroić w grubszą kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Ogórka obrać i wraz z oczyszczoną paprykę pokroić w większą kostkę. Cebulę posiekać w drobną kostkę.Wszystkie składniki przełożyć do miski, dodać majonez posiekaną natkę pietruszki, doprawić solą i pieprzem. Schłodzić przed podaniem. Smacznego!