Wykonanie
Przepis na
ciastka bananowo-
kokosowe pochodzi z książki Sigrid Verbert: "Smakowite prezenty" . To zdrowa propozycja na drugie śniadanie, deser czy jako przekąska w ciągu dnia.
Ciastka wyszły naprawdę smaczne, sycące i nie za słodkie. Idealne dla dzieciaków lub wegan. Przepis nieznacznie zmodyfikowałam, ze względu na nie do końca jasny sposób wykonania. Lista składników pozostała bez zmian.
Składniki:240 g
mąki4 dojrzałe
banany100 g
cukru trzcinowego60 ml
wody3 łyżki wysuszonego
orzecha kokosowego (wiór ków
kokosowych)1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
soli1
laska waniliiBanany obrać ze skór ki i ugnieść tłuczkiem na
pure. Zmiksować z
wodą,
cukrem i ziarenkami z
wanilii. Dodać
mąkę,
sól, 2 łyżki wiórek
kokosowych i proszek. Wymieszać. Ciasto przełożyć do foremki 22x22 cm (lub dowolnej mniejszej foremki) wyłożonej papierem do pieczenia, posypać 1 łyżką wiórek
kokosowych i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok. 40 minut do suchego patyczka.