ßßß
Uwielbiam to Ciasto. To takie z serii zawsze się udaje:) Nawet kiedy nieszczęsna Spółdzielnia wyłącza prąd wśrodku pieczenia, albo pomyli się kolejność składników np...:) Dostałam przepis od Mojej Przyjaciółki Kasi i się w nim zakochałam. Zrobienie go zajmuje łącznie z pieczeniem 60min. Murzynek ucierany a nie gotowany, a więc wystarczy mikser lub robot kuchenny:) Zmienia smak w zależności od dodanego dżemu. Ja ostatnio najczęściej robię go z konfiturą marchewkową, ale z dżemu truskawkowego wychodzi równie pyszny. Ten wyszedł tak dobry, że zniknął już w sobotę rano:)Składniki : ( porcja na małą keksówkę) :1/2 kostki margaryny lub masła2 całe jajka5 łyżek cukru12 łyżek mleka12 łyżek mąki pszennej1 łyżeczka sody oczyszczonej1 łyżeczka cynamonu2 łyżki ciemnego kakao1/2 słoika dżemuPrzygotowanie:Wszystkie składniki razem wymieszać - utrzeć mikserem bądź robotem kuchennym. Przelać ciasto do małej formy keksowej wyłożonej pergaminem. Piec w 200'C około 25-30 minut. Można polać wystudzone ciasto polewą czekoladową.