Wykonanie
przepis podstawowy
Posta tego piszę już z pociągu. Szybka decyzja, last minute i już dzisiaj lecimy całą trójeczką na Wyspy Kanaryjskie :) Podróż pociągiem do Warszawy a stamtąd lot na Wyspę. Cieszę się strasznie, ale i denerwuję okropnie, bo to mój pierwszy lot samolotem. W dodatku z półtorarocznym rozbieganym Smykiem - 5h - więc różnie może być;)Obiecuję popróbować tamtejszych specjałów, przywieźć prawdziwą hiszpańską
oliwę i najeść się pyszności. Oczywiście porobić zdjęcia i zdać Wam relację na blogu - czy warto jechać i co warto popróbować:) Może uda mi się jakiś przepis zdobyć?:)Tymczasem zostawiam Was z pysznym przepisem na
waniliowe babeczki na
jogurcie :) Przepis jest całkowicie autorski i banalnie prosty - babeczki te robi ze mną Mój Synuś.Dzielę się z
Wami przepisem podstawowym - na puste mokre i pyszne Muffinki. Idealne do
kawy i
herbaty lub jako przekąska dla Maluszków.Rozpoczęła się Moja ukochana akcja Muffinkowo, więc to mój pierwszy przepisik na te maleńkie babeczki w tej jego odsłonie:)
Składniki:składniki suche:
2 szklanki
mąki (tortowej lub krupczatki przesianej)3/4 szklanki
cukru2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczki
sody oczyszczonejskładniki mokre:180 ml
jogurtu naturalnego - mały kubeczek (może być 150 ml- będą jedynie mniej wilgotne)2
jajka1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego3/4 szklanki
oleju słonecznikowegoW jednej misce dokładnie wymieszać suche składniki. W drugiej najpierw rozbełtać
jajka, następnie dodać do nich
jogurtu i rozbełtać i na koniec
oleju wraz z ekstraktem
waniliowym - wymieszać dokładnie do połączenia się składników. Do suchych wlać mokre składniki i wymieszać ciasto jedynie do połączenia się składników. Nakładać do form na muffinki lub babeczki i piec 20 minut w temperaturze 190'c. Przed wyjęciem zrobić test patyczkowy. Po upieczeniu przez 10 minut trzymać w formie, a następnie studzić na kratce. Smaczności !!