Conchiglie rigate, czyli słoneczne muszlki to t ypowy makaron dla rejonów Campanii i południowych Włoch. Ponieważ tak pięknie i słonecznie się nazywa, przyrządziłam go z dyniowymsłonecznym rozgrzewającym sosem, spróbujcie, zapraszam!Składniki dla 4 osób:szklanka pokrojonej dynipierś kurczakapaczka makaronuMalma conchiglie rigate3 ząbki czosnku2 cm korzeń imbirumała cebulkagałązka rozmarynupuszka mleka kokosowegołyżka klarowanego masłasól, pieprz do smakuNa klarowanym maśle podsmażyłam dynię z drobno posiekanym czosnkiem i imbirem. Kurczaka pokroiłam w kostkę, dodałam do dyni. Dołożyłam również posiekaną cebulkę i rozmaryn. Podlałam kilkoma łyżkami wody, dusiłam ok. 15 minut.Makaron ugotowałam al dente według czasu podanego na opakowaniu. Odcedziłam i dodałam do sosu. Można trochę posypać parmezanem, ale ja akurat nie miałam :)Smacznego!