ßßß Cookit - przepis na Makaronowe słoneczne muszelki w słonecznie rozgrzewającym sosie dyniowym z kurczakiem

Makaronowe słoneczne muszelki w słonecznie rozgrzewającym sosie dyniowym z kurczakiem

nazwa

Wykonanie

Conchiglie rigate, czyli słoneczne muszlki to t ypowy makaron dla rejonów Campanii i południowych Włoch. Ponieważ tak pięknie i słonecznie się nazywa, przyrządziłam go z dyniowym słonecznym rozgrzewającym sosem, spróbujcie, zapraszam!
Składniki dla 4 osób:
szklanka pokrojonej dyni
pierś kurczaka
paczka makaronu Malma conchiglie rigate
3 ząbki czosnku
2 cm korzeń imbiru
mała cebulka
gałązka rozmarynu
puszka mleka kokosowego
łyżka klarowanego masła
sól, pieprz do smaku
Na klarowanym maśle podsmażyłam dynię z drobno posiekanym czosnkiem i imbirem. Kurczaka pokroiłam w kostkę, dodałam do dyni. Dołożyłam również posiekaną cebulkę i rozmaryn. Podlałam kilkoma łyżkami wody, dusiłam ok. 15 minut.
Makaron ugotowałam al dente według czasu podanego na opakowaniu. Odcedziłam i dodałam do sosu. Można trochę posypać parmezanem, ale ja akurat nie miałam :)
Smacznego!
Źródło:http://tonajezyku.blogspot.com/2014/10/makaronowe-soneczne-muszelki-w.html