ßßß Cookit - przepis na Czekoladowe muffiny według przepisu Nigelli

Czekoladowe muffiny według przepisu Nigelli

nazwa

Wykonanie

Najczęściej pieczone muffiny u nas w domu - mega podwójnie czekoladowe. Często pieczone na spotkania dzieciaków z kolegami, te powyżej na Wigilię klasową - oblane roztopioną czekoladą i udekorowane M&M'sami.
Składniki:
250 g mąki
175 g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
2 łyżki kakao
200 g czekolady deserowej połamanej na malutkie kawałeczki
250 ml mleka
100 g rozpuszczonego masła
łyżeczka aromatu waniliowego
1 duże jajko
W jednej misce mieszamy składniki suche, w drugiej mokre a potem delikatnie i nie za długo mieszamy. Ciasto na muffiny powinno być takie grudkowate, chropowate, im krócej mieszane, tym bardziej puszyste muffiny nam wyjdą.
Formę na muffiny wykładamy papilotkami i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok. 15-20 minut (sprawdzamy patyczkiem). Z podanego przepisu wychodzi mi ok. 18 muffinów.
Źródło:http://tonajezyku.blogspot.com/2012/05/czekoladowe-muffiny-wedug-przepisu.html