Wykonanie
Kolejny hit w naszym domu, może być na śniadanie, ale najchętniej jest pożerany na kolację - racuchy, a te przedstawione to racuchy
jabłkowo -
truskawkowe przyrządzone na
maślance truskawkowej, takiej jak ta na zdjęciu poniżej:
Składniki na ok. 20 sztuk:
maślanka truskawkowa 400 ml (może być
jogurt pitny ale na
maślance wychodzą bardziej puszyste)1 duże
jajko10 łyżek
mąki2 łyżki
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczenia1
jabłkoolej do smażenia
Jajko rozbełtać z
maślanką, dodać
cukier,
jabłko starte na grubych oczkach, dodawać po łyżce
mąkę i bełtać do uzyskania konsystencji gęstej
śmietany (w zależności od rodzaju użytej
maślanki może jej być mniej lub więcej), dodać
proszek do pieczenia, rozgrzać
olej i smażyć racuchy na patelni nakładając łyżką nie za blisko siebie placki pożądanej wielkości. Po usmażeniu odsączać z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, posypać
cukrem pudrem, udekorować
owocami i podawać.Smacznego!