ßßß Cookit - przepis na Truskawkowo - jabłkowe racuchy na maślance

Truskawkowo - jabłkowe racuchy na maślance

nazwa

Wykonanie

Kolejny hit w naszym domu, może być na śniadanie, ale najchętniej jest pożerany na kolację - racuchy, a te przedstawione to racuchy jabłkowo - truskawkowe przyrządzone na maślance truskawkowej, takiej jak ta na zdjęciu poniżej:
Składniki na ok. 20 sztuk:
maślanka truskawkowa 400 ml (może być jogurt pitny ale na maślance wychodzą bardziej puszyste)
1 duże jajko
10 łyżek mąki
2 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jabłko
olej do smażenia
Jajko rozbełtać z maślanką, dodać cukier, jabłko starte na grubych oczkach, dodawać po łyżce mąkę i bełtać do uzyskania konsystencji gęstej śmietany (w zależności od rodzaju użytej maślanki może jej być mniej lub więcej), dodać proszek do pieczenia, rozgrzać olej i smażyć racuchy na patelni nakładając łyżką nie za blisko siebie placki pożądanej wielkości. Po usmażeniu odsączać z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, posypać cukrem pudrem, udekorować owocami i podawać.
Smacznego!
Źródło:http://tonajezyku.blogspot.com/2012/05/truskawkowo-jabkowe-racuchy-na-maslance.html