Wykonanie
Nie miałam dzisiaj pomysłu na obiad, otworzyłam lodówkę i mój wybór padł na
schab, na klasyczne
schabowe nie miałam ochoty, postanowiłam więc zrobić
bitki w sosie. Są pyszne, aromatyczne i mięciutkie, rozpływają się w ustachpotrzebne składniki:0,5 kg
mięsa wieprzowego (może być
schab,
szynka lub
łopatka),3-4
cebule,2-3 ząbki
czosnku,0,5 litra
bulionu (może być z kostki),1 łyżka tłuszczu do smażenia (ja użyłam
smalcu),1 łyżka
mąki,100ml zimnej
wody,ulubione
przyprawy:
sól,
pieprz,
słodka papryka.
Mięso kroimy w poprzek włókien (ja zazwyczaj proszę
panią w sklepie, żeby pokroiła mi
schab na kotleciki) i delikatnie rozklepujemy (bez przesady, bo to nie
schabowe), oprószamy delikatnie ulubionymi
przyprawami (w moim przypadku to mini kosteczka czosnkowa i
słodka papryka).
Mięso smażymy z obu stron na złoty kolor, następnie dorzucamy pokrojoną w drobną kostkę
cebulkę i
czosnek, smażymy chwilę uważając żeby nie przypalić, bo nie ma nic gorszego od przypalonego
czosnku.Następnie podlewany
bulionem i dusimy razem do momentu aż
mięso zmięknie (jakieś 0,5-1,5 godziny).W trakcie duszenia doprawiamy
słodką papryką. jeśli
bulion wyparuje można podlać
wodą lub
bulionem.
Mąkę rozprowadzamy w zimnej wodzie i dolewamy do sosu aby go zagęścić. Należy przy tym uważać żeby nie porobiły się grudki. Jeśli
cebula nie rozpadnie się całkowicie sos można zmiksować blenderem.