ßßß Cookit - przepis na alternatywa dla schabowego

alternatywa dla schabowego

nazwa

Wykonanie

Nie miałam dzisiaj pomysłu na obiad, otworzyłam lodówkę i mój wybór padł na schab, na klasyczne schabowe nie miałam ochoty, postanowiłam więc zrobić bitki w sosie. Są pyszne, aromatyczne i mięciutkie, rozpływają się w ustach
potrzebne składniki:
0,5 kg mięsa wieprzowego (może być schab, szynka lub łopatka),
3-4 cebule,
2-3 ząbki czosnku,
0,5 litra bulionu (może być z kostki),
1 łyżka tłuszczu do smażenia (ja użyłam smalcu),
1 łyżka mąki,
100ml zimnej wody,
ulubione przyprawy:sól, pieprz, słodka papryka.
Mięso kroimy w poprzek włókien (ja zazwyczaj proszę panią w sklepie, żeby pokroiła mi schab na kotleciki) i delikatnie rozklepujemy (bez przesady, bo to nie schabowe), oprószamy delikatnie ulubionymi przyprawami (w moim przypadku to mini kosteczka czosnkowa i słodka papryka).
Mięso smażymy z obu stron na złoty kolor, następnie dorzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulkę i czosnek, smażymy chwilę uważając żeby nie przypalić, bo nie ma nic gorszego od przypalonego czosnku.
Następnie podlewany bulionem i dusimy razem do momentu aż mięso zmięknie (jakieś 0,5-1,5 godziny).
W trakcie duszenia doprawiamy słodką papryką. jeśli bulion wyparuje można podlać wodą lub bulionem.
Mąkę rozprowadzamy w zimnej wodzie i dolewamy do sosu aby go zagęścić. Należy przy tym uważać żeby nie porobiły się grudki. Jeśli cebula nie rozpadnie się całkowicie sos można zmiksować blenderem.
Źródło:http://zeby-zycie-mialo-smaczek.blogspot.com/2011/08/alternatywa-dla-drozdzowego.html