Wykonanie
Jak pewnie niektórzy z Was wiedzą, jakiś czas temu zostałam zaproszona do programy Ewa Gotuje.Do Krakowa wzięłam ze sobą te rogaliki, które zachwyciły
Panią Ewę i całą ekipę :)Jak wiecie,jeśli chodzi o pieczenie dpiero raczkuję, dlatego zrobiła je moja Teściowa i to jej genialny przepis.Rogaliki są przepyszne i kruche :)potrzebne składniki:250 g
margaryny,50 g świeżych
drożdży500 g
mąki pszennej,1 łyżeczka
cukru,szczypta
soli,2
jajka,2 łyżki
śmietany,
marmolada.
Drożdże,
cukier,
śmietanę rozcieramy, zostawiamy na chwilę do wyrośnięcia.Z
mąki,
margaryny, jaj,
soli i wyrośniętych
drożdży zagniatamy ciasto.Chłodzimy około pól godziny.Dzielimy na 4 częściWałkujemy na okrągłe placuszki.Dzielimy na 8-16 trójkątów.U podstawy każdego trójkąta kładziemy łyżkę
marmolady, zawijamy.Pieczemy w temp 180 stopni do zrumienienia