Wykonanie
Zachciało mi się
ogórków na słodko-ostro :) co z tego wyjdzie zobaczymy :)potrzebne składniki:2 kg
ogórków,2 duże
cebule,2 ząbki
czosnku.zalewa:2 szklanki
wody,1/2 szlanki
octu,1,5 szklanki
cukru,4 spore łyżki
miodu,1/2 łyżeczki
chili,1 łyżka
soli,5 ziarenek
pieprzu,1
liść laurowy,2 kulki
ziela angielskiego,
olej.
Ogórki myjemy, szatkujemy, zasypujemy
solą, zostawiamy na pół godziny.
cebulę kroimy w piórka,
czosnek w półplasterki.Składniki zalewy łączymy, doprowadzamy do wrzenia.
Ogórki łączymy z
cebulą,
czosnkiem i zalewą gotujemy około 10 minut.Wkładamy do słoików, na wierzch każdego słoika wlewamy łyżkę
oleju, mocno zakręcamy, pasteryzujemy 10 minut. Odstawiamy do góry dnem.