ßßß Cookit - przepis na MUFFINY DROŻDŻOWE Z ORZECHAMI WŁOSKIMI

MUFFINY DROŻDŻOWE Z ORZECHAMI WŁOSKIMI

nazwa

Wykonanie

Przepis polecony przez Nieśkę, zaczerpnięty z jej bloga: mowia-weki.blogspot.com Są warte grzechu, takie puszyste, takie mięciutkie... I co z tego, że wymagają więcej pracy niż zwykłe babeczki!!! Pokochałam je i na pewno do nich wrócę - nie raz!!! Moi Testerzy wniebowzięci, mimo późnej pory skonsumowali prawie połowę :))) to dobry znak, bardzo dobry...
Składniki na 12 muffinów:
200 ml mleka
40 g masła
40 g cukru ( ja dałam 60 g, bo jestem cukrolubna )
250 g mąki pszennej
2 jajka
cukier waniliowy ( w moim wydaniu podwójna porcja- tym razem nieświadomie dodana :)
4 g drożdży instant ( suche drożdże)
szczypta soli
posiekane włoskie orzechy- ilość wedle uznania, moi Testerzy sami łuskali orzechy i zadecydowali o ich ilości
Mleko podgrzewamy z masłem, zostawiamy do ostygnięcia. Mieszamy :mąkę z cukrem, drożdżami, solą i jajkami do tego dodajemy przestudzoną mieszankę. Mieszamy energicznie, bo masa jest dosyć gęsta, kilka minut ( drewnianą łyżka - dzięki temu się tak nie klei). Odstawiamy w ciepłe miejsce, za radą autorki- na drzwiczki (nagrzanego i wciąż włączonego) piekarnika. Ciasto stoi sobie tak przykryte ściereczką około godzinki. Następnie przekładamy do natłuszczonych foremek lub papilotek. Przykrywamy folia aluminiową, zostawiając odrobinę miejsca na wyrośnięcie i wstawiamy do piekarnika ( w moim przypadku) nagrzanego do 180 stopni. Dzisiaj włożyłam do nagrzanego do 200 stopni i były odrobinę za ciemne. Wiadomo każdy piekarnik rządzi się swoimi prawami :))) Pieczemy 20-25 min, do suchego badylka ;)))
P.S. ja potraktowałam je lukrem ( niestety przez to że wyszły ciemne i kolor lukru jest inny ;))
Smacznego- przepyszne!!!
Źródło:http://ciasteczkowapotworzyca.blox.pl/2012/02/MUFFINY-DROZDZOWE-Z-ORZECHAMI-WLOSKIMI.html