Wykonanie
Coś ostatnio wzięło mnie na
mąkę żytnią, zaczęło się od czyszczenia szafek, a na notorycznym stosowaniu skończyło. Muffiny wyszły całkiem ciekawe, użyłam
masła orzechowego typu crunchy, dzięki
czemu nie uległo ono rozpuszczeniu i bardzo wyraźnie czuć je podczas jedzenia. Chłopaki się z lekka zdziwili, co to za lekki słony posmak w słodkim muffinie :)))
Składniki na 12 szt :2 szklanki
mąki żytniej3/4 szklanki
cukru trzcinowego1 łyżeczka
sody oczyszczonej1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia80 g
masła1- 1 1/2 szklanki
mleka1
jajko12 łyżeczek
masła orzechowego typu crunchySuche składniki mieszamy w jednej miseczce, w drugiej łączymy rozpuszczone
masło z
mlekiem i
jajkiem. Następnie łączymy obydwie miseczki ze sobą i mieszamy energicznie, aż do połączenia składników. W razie gdyby ciasto było zbyt gęste, dodajemy jeszcze w miarę potrzeby
mleka. W formę z gniazdami wkładamy papilotki ( ja tym razem użyłam moich pięknych, tęczowych, silikonowych ;)))) Nakładamy po łyżce ciasta do każdej papilotki, następnie nakładamy po łyżeczce
masła orzechowego i na koniec uzupełniamy gniazda tak, aby zakryć w każdej papilotce
masło ciastem. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 180-190 st C. Smacznego !!!